Ljeto je savršeno vrijeme za istraživanje prekrasnih plaža, od pješčanih pojaseva na Sredozemnom moru do surove atlantske obale. S toliko mnogo obalnih odredišta odabir može biti težak.

U ovom članku istražujemo destinacije s najboljim plažama u Europi i koja nude razna iskustva za sve ljubitelje brčkanja i morskih radosti. Od tirkiznih mora turske rivijere do zapanjujućeg krajolika Algavre, ova će odredišta ostaviti u vama nezaboravna sjećanja.

Costa del Sol: Španjolsko utočište na plaži

Costa del Sol je raj za one koji traže sunce, s više od 300 sunčanih dana godišnje. Smještena na južnoj obali Španjolske, ova se regija može pohvaliti golemim nizom plaža, od dugih plaža sa zlatnim pijeskom do skrivenih uvala okruženih liticama. Costa del Sol nudi širok raspon aktivnosti, uključujući morske sportove, barove na plaži i restorane, što je čini savršenim odredištem za obitelji, parove i solo putnike. Štoviše, blizina povijesnih gradova poput Malage čini ga idealnim odredištem za ljubitelje kulture.

Neke od najboljih plaža koje treba posjetiti u Costa del Solu uključuju popularnu plažu La Malagueta, slikovitu plažu Nerja i obiteljsku Playa del Cristo.

Grčki otoci: Raj prepun pješčanih plaža

Grčki otoci poznati su po svojim prekrasnim plažama, kristalno čistim morem i surovim krajolicima. Od šarmantnih bijelih sela Santorinija do živahnog noćnog života Mykonosa, grčki otoci nude ponešto za svakoga. Grčki otoci mogu se pohvaliti nekima od najljepših plaža u Europi, sa širokim spektrom aktivnosti, poput ronjenja, vožnje kajakom i jedrenja. Štoviše, opuštena atmosfera, ukusna kuhinja i ljubazno stanovništvo čine ga idealnim odredištem za opuštajući ljetni odmor.

Neke od najboljih plaža koje treba posjetiti na grčkom otočju uključuju osamljenu plažu Psarou na Mykonosu, zadivljujuću Crvenu plažu na Santoriniju i slikovitu plažu Elafonisi na Kreti.

Francuska rivijera: Igralište za bogate i slavne

Francuska rivijera, poznata i kao Azurna obala, igralište je za bogate i slavne. Ova glamurozna regija poznata je po svojim luksuznim jahtama, vrhunskim restoranima i dizajnerskim buticima. Osim luksuznog načina života, Francuska rivijera može se pohvaliti i nekim od najljepših plaža u Europi, s kristalno čistim morem i šljunčanom obalom. Štoviše, regija ima bogatu povijest, sa šarmantnim srednjovjekovnim selima i živahnom umjetničkom scenom.

Neke od najboljih plaža koje treba posjetiti na Francuskoj rivijeri uključuju poznatu plažu Pampelonne u Saint-Tropezu, osamljenu Plage de la Garoupe u Antibesu i plažu Paloma u Nici, pogodnu za obitelj.

Hrvatska obala Jadrana: "Skriveni" dragulj Mediterana

Hrvatska jadranska obala je zadivljujući dio obale koji nudi neusporedivu prirodnu ljepotu, kulturna iskustva i toplo gostoprimstvo. S više od tisuću otoka, skrovitim uvalama i kristalno čistim morem, nije ni čudo što je ovo područje postalo ljetna destinacija za turiste diljem svijeta.

Uz duge, sunčane dane i visoke temperature, možete se opustiti na plaži, kupati se u čistom moru i prepustiti se lokalnoj kuhinji. Iako smo sigurni da ste većinu obale već prošli i upoznali, postoje zasigurno neka nova odredišta koja čekaju da ih otkrijete.

Neke od plaža na hrvatskoj jadranskoj obali koje morate posjetiti uključuju plažu Zlatni rat, dugu šljunčanu plažu koja se ističe svojim jedinstvenim oblikom. Plaža Punta Rata u Brelima još je jedna odlična opcija, poznata po zadivljujućem pogledu na planinu Biokovo. Za one koji vole nešto skrovitije, otok Vis ima osamljene plaže poput Stinive i Srebrne, koje nude miran krajolik, kristalno čisto more i netaknute obale.

Portugalski Algarve: Zapanjujući krajolik i beskrajne plaže

Algarve je najjužnija regija Portugala, poznata po svojim zlatnim liticama, dramatičnim formacijama stijena i beskrajnim pješčanim područjima. Ova regija ima blagu klimu tijekom cijele godine, što je čini idealnom destinacijom za ljetni odmor. Posjetitelji mogu istraživati obalu pješice ili na brodu, otkrivajući skrivene špilje i uvale. Osim toga, regija je poznata po svježim morskim plodovima, ljubaznim mještanima i tradicionalnoj kulturi.

Neke od najboljih plaža koje treba posjetiti u Algarveu uključuju Praia do Camilo, koja je poznata po svojim visokim liticama i čistom moru. Praia da Rocha je još jedna odlična opcija, zahvaljujući širokoj pješčanoj zoni i živahnoj atmosferi. Za one koji vole mirniju plažu, Praia da Marinha može se pohvaliti osamljenim položajem i dramatičnim formacijama stijena, što je čini omiljenim mjestom za fotografe.

Turska rivijera: Tirkizno more i pješčane plaže

Turska rivijera je skriveni dragulj koji se nalazi na južnoj obali zemlje. Sa svojim tirkiznim morem, pješčanim plažama i šarmantnim gradićima, brzo postaje omiljeno odredište za ljetni odmor. Ovdje ćete pronaći mješavinu prirodnih ljepota, kulture i povijesti po čemu se izdvaja od ostalih destinacija u Europi.

Posjetitelji mogu istražiti šarmantne gradove i sela koja su raštrkana obalom, uživati u svježim plodovima mora i lokalnim delicijama ili se jednostavno opustiti na plaži i uživati u zadivljujućim pogledima. Možete i skoknuti na izlet do Kapadokije ili čak Istanbula.

Neke od plaža na turskoj rivijeri koje morate posjetiti uključuju poznatu plažu Olympos, koja je poznata po kristalno čistom moru i slikovitom okruženju. Plaža Patara još je jedan popularan izbor, s 10 milja dugom dionicom bijelog pijeska i beskrajnim aktivnostima za uživanje. Za skrovitije iskustvo, posjetitelji se mogu uputiti u Dolinu leptira, koja je dostupna samo čamcem ili zahtjevnim pješačenjem, ali je vrijedna truda zahvaljujući zadivljujućoj prirodnoj ljepoti.

Uživancija u Grčkoj: 10 najboljih otoka za koje se isplati spakirati kufere Kefalonija špilje - 5 Kefalonija špilje - 3 Lefkada +4 Krf


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju