Iako će vjerojatno većina nas i ove godine odmor provesti na domaćim plažama, dobra stara Europa puna je mjesta koja obećavaju izvrsnu avanturu i provođenje odmora na posve drukčiji način. Pa ako maštate o odmoru kakav još niste iskusili, ovo su samo neke od mogućnosti koje se pružaju i koje mogu zamijeniti kupanje i sunčanje na obali. Iskustva koja donosimo objavili su sami korisnici na portalu timeout.com, a uvjereni smo kako će se nakon njih netko od vas odlučiti za ponešto drukčiji odmor!

Biciklom po Sloveniji (i šire)

Putovanje od par tisuća kilometara počinje jednim okretanjem pedala u Kobaridu, gdje se Slovenija susreće s Italijom, a Julijske Alpe doprinose ugođaju. Ovo je polazište za biciklističku rutu Trans Dinarica, prekobalkansku biciklističku stazu koja će se u potpunosti otvoriti u srpnju 2024. kako bi obuhvatila osam zemalja i povezala cijelu bivšu Jugoslaviju i Albaniju na ukupno 3364 kilometara zacrtanih cesta i staza.

Biciklizam Biciklizam (Foto: Getty Images)

Naravno, možete krenuti i negdje drugdje, ali polazak kraj smaragdnozelene rijeke Soče kroz Sloveniju čini se idealnim uvodom. Odlazak u vinsku regiju Goriška Brda omogućuje vam da kušate bijele rebule i plave pinote u vinarijama na vrhu brda s panoramskim pogledom, gdje ćete vjerojatno ostati i dulje no što ste planirali.

Estonski otok

Otok Saaremaa jedna je od najbolje čuvanih tajni Estonije. Nekoć dom vikinških osvajača i skandinavskog folklora, danas je savršeno mjesto za odmor. Ovdje ne nedostaje spa hotela po pristupačnim cijenama, prepunih sauna i bazena, a nakon što se osvježite, pogledajte dvorac Kuresaarree s utvrdom u obliku zvijezde. Druga opcija uključuje lagano šetanje pustim plažama i na kojima će vas hladiti povjetarac s Baltičkog mora. Tu je i spektakularni 7600 godina star meteoritski krater Kaali, koji morate vidjeti na 22 metra dubine, tako da – dosadno vam neće biti.

Albanija Albanija (Foto: Getty Images)

Albanski bunkeri

Iako provođenje ljetnih praznika koje uključuje obilazak od jednog do drugog bunkera iz doba Hladnog rata nema baš isti prizvuk romantike kao „island hopping“ po Grčkoj ili Hrvatskoj, ono će vam pomoći da upoznate Albaniju. Procjenjuje se da postoji oko 170 tisuća ovih sivih betonskih struktura razasutih diljem zemlje, a posjet što većem broju njih odvest će vas u avanturu u stilu Indiane Jonesa na sva četiri kraja države. Stvoreni pod bivšim albanskim diktatorom Enverom Hoxhom, neki od tih bunkera poput BunkArta u Tirani – ogromne su višekatne građevine otporne na atomske bombe u kojima se sada nalaze impresivne umjetničke galerije ili muzeji koji prikazuju ne baš lijepi život za vrijeme Hoxhe.

Francuskim putevima umjetnosti

Kako biste izbjegli roj ljetnih turista u Provansi, zaputite se u umjetničke prostore na otvorenom u regiji. U Marseilleu, Friche d’Escalette (park arhitekture) upečatljivo spaja industrijsku tvornicu olova iz devetnaestog stoljeća s prirodnim rajem Nacionalnog parka Calanques. Šetajte između brda i ostataka zidova od opeke da biste vidjeli suvremenu umjetnost poput paviljona Jeana Prouvea.

Sjeverno od Aix-en-Provencea, nalazi se Chateau la Coste. Riječ je o prostranom imanju od 500 hektara gdje se staza suvremene umjetnosti „plete“ oko redova vinove loze. Od 40 radova, posebno je upečatljiva nedavno postavljena Mater Earth Prune Nourry, ogromna trudna žena koja izlazi iz travnatog polja. Naravno, nakon cijelog obilaska, fini ručak u nekom od restorana neće izostati.

6 odličnih prijedloga za mini odmor na Starom kontinentu Helsinki, Finska Porto - 1 Wroclaw - 5 +2 Viscardigasse - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju