U četvrtak 11. srpnja otvara se posavski kukuruzni labirint u Posavskim Bregima kod Ivanić-Grada. Ovogodišnji kukuruzni labirint bit će veći i zanimljiviji od prijašnja dva, a svojim će posjetiteljima donijeti zabavno i uzbudljivo iskustvo lutanja u poljima visokog kukuruza u potrazi za izlazom, po pažljivo oblikovanim stazama u kojima se nije lako snaći.

Posavski kraj poznat je po uzgoju kukuruza i on je oduvijek ne samo hranio ljude i životinje. Klipovi kukuruza služili su za potpalu, a od opni su se izrađivali cekeri i madraci. Zato vas tradicija na neki način dočekuje na svakom skretanju ovog labirinta.

Atrakcija za sve uzraste

Kukuruzni labirint u Posavskim Bregima - 2 Kukuruzni labirint u Posavskim Bregima - 2 (Foto: PR)

Atraktivni labirint projektirala je krajobrazna arhitektica Kristina Komšo, a kao inspiracija joj je poslužio uzorak s breške nošnje "skovačkoga". Mustra ove nošnje koja se nosila se u svečanim prilikama potječe s početka 20.stoljeća, a iscrtana je i osmišljena u Zaklepici u Posavskim Bregima. Njezin naziv dolazi od toga što je prebrana na tkalačkom stanu, ali s više različitih boja.

Ove će godine labirint biti još uzbudljiviji i zbog igre "Uhvati zločinca i spasi Posavske Brege", koju je osmislila Katarina Matkerić. I ona je nadahnuta tradicijskim i baštinskim motivima ovoga kraja, posebno posavskim pasminama konja, kokoši, psa i guske i povijesnim događajima. Poseban  detalj je stablo jabuke stare sorte kod kojeg se možete fotkati i tako ovjekovječiti svoj dan u ovom zabavnom kukuruzištu.

Tradicija za sva osjetila

Seosko gospodarstvo Kezele Seosko gospodarstvo Kezele

Posjet kukuruznom labirintu odličan je početak izleta u bilo kojoj kombinaciji, obiteljskoj ili s ekipom, jer će se svi dobro provesti. Ali lutanje u kukuruzima neće vas toliko izmoriti, pa krenite u vožnju idiličnom krajem oko Ivanića. Prošećite centrom i uhvatite njegovu smirujuću vibru ako niste previše gladni, dobro ga istražite ili se opustite uz neki od wellness programa u Naftalanu.

Kada ogladnite, odaberite kakav restoran ili pizzeriju u gradu za brzi obrok ili nastavite prema legendarnom seoskom turizmu Kezele i uživajte u tradicionalnim specijalitetima ovog kraja da savršeno zaokružite ovaj kratki i slatki jednodnevni izlet.

U Zmajevu gnijezdu: Čardak u kojem će vas razmaziti jelima ispod peke, čudesima od mesa i ščipancima Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 6 Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 6 Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 5 +11 Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju