Domaće juhe, piletine u pivskom tijestu, bazlamača, gulaša, raca s mlincima, krilaca u medu, zapečenog graha, teletine ispod peke i ščipanaca s vrhnjem… jela koja se redaju kao u Đoletovoj pjesmi pronaći ćete na moslavačkom stolu seoskog gospodarstvu obitelji Pirak, u Zmajevu gnijezdu.

Mjesto koje smo nedavno posjetili na proputovanju Bjelovarsko-bilogorskom županijom (poznatom i kao kraj meda, mlijeka i gljiva) pamtit ćemo po sjajnoj peki i domaćim štrudlama od jabuke, ali i nasmijanim domaćinima te pogledima s terase koji resetiraju na početne postavke.

Zmajevo gnijezdo pronaći ćete nedaleko od Čazme, iz koje se dolazi cestom prema srcu Moslavačke gore, preko sela Grabovnica. Slijedite putokaz na brdo Sv. Vida s kojeg puca pogled na Medvednicu, Kalnik, Ivanščicu… i doći ćete do vinogradarskog naselja u kojem je smješteno seosko gospodarstvo Pirak. Možda vam je poznat taj kraj po seoskom imanju Salaj, koje svake godine priredi božićnu bajku kada zasvijetli milijunima šarenih lampica.

Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 6 Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 6 (Foto: Ivan Boščić)

Na ručak ili vikend 

No bez obzira na doba godine, staze koje se prostiru oko Zmajeva gnijezda nagovorit će vas da uronite u prirodu, potražite mir u režiji zelenila i cvrkuta ptica ili pak krenete u potragu za gljivama i samoniklim biljem.

Na putu možda sretnete i pokoju srnu, zeca ili vjevericu, a ako želite, možete i jahati, provozati se moslavačkim fijakerom ili krenuti na izlete u okolici. Kod obitelji Pirak možete i prespavati, kao i naučiti ponešto o poslovima u vinogradu, kušati frankovku, graševinu i rizling, njegovati cvjetnjake koji okružuju njihov stari čardak, kositi travu, plijeviti vrt i okapati biljke i trsove.

Možda vas probudi brbljanje kosa ili kakve druge ptice, taman za doručak pod trijemom nakon kojeg se možete baciti na istraživanje stoljetne šume Moslavačke gore, starih gradina i utvrda: Garić, Košuta i Jelen grad.

Čak i ako dođete samo na ručak, možete se upoznati s okusima moslavačkog kraja, kako domaćim vinom i rakijicama, tako i jelima za koje sastojci stižu sa susjednih obiteljskih gospodarstava.

Vrata Bilogore: Izletište u kojem gost postaje prijatelj, a umjesto u dućan po sastojke se ide k susjedu Izletište Vrata Bilogore - 5 Izletište Vrata Bilogore - 6 Izletište Vrata Bilogore - 4 +2 Izletište Vrata Bilogore - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju