Zlatne ravnice, šarene cvijećem prošarane livade i prostrana polja puna ukusnih plodova su vjerojatno prve slike koje svima padnu na pamet kad se spomene Slavonija i Baranja.

No svakako ne biste trebali zaboraviti da jedan dio Slavonije čini i gorski krajolik. Papuk, Krndija, Dilj gora, Psunj te Požeška gora se kao otoci unutar bogatog Panonskog mora ponosno uzdižu u visine. Ovaj kraj se može pohvaliti nadaleko poznatim gostoljubivim domaćinima koji će vas veselih osmijeha dočekati sa svojim domaćim delicijama.

Predivna priroda, mir i odmor daleko od gradske vreve je ono što vas čeka kad stignete u Slavoniju i Baranju. Koje atrakcije bi trebali posjetiti pročitajte u nastavku.

1. Kopački rit

Volite li aktivne izlete, malo adrenalina i puno mira te predivnu prirodu onda je ovo mjesto koje će vas očarati. Kopački rit spada među najveće europske močvare, dom je tisućama bioloških vrsta i ptičji raj. Prostor Kopačkog rita nikad ne izgleda isto, stalno se mijenja i živi.

Park prirode Kopački rit smješten je u Osječko-Baranjskoj županiji. Unikatnost ovog čudesnog mjesta nastaje zbog neprestanih plavljenja, valovi na nekim mjestima produbljuju teren te stvaraju životom bogate bare, a na drugim mjestima se pak taloži materijal kojeg nanosi rijeka i stvara uzvišene grede. Priroda neprestano igra svoju igru. U Kopačkom ritu možete šetati, voziti se brodom ili čamcem, biciklirati, promatrati ptice i stvarati predivne fotografije.

2. Dvorac Tikveš

Dvorac Tikveš smjestio se u Parku prirode Kopački rit te je vrlo zanimljiv primjer ladanjske arhitekture. Zapravo je ovo kompleks Dvoraca Tikveš koji se smjestio unutar šume i predivnog zelenog perivoja. Dvorac je namijenjen za sve ljubitelje povijesti.

3. Đakovo

Kad vas put odvedete u Slavoniju obavezno posjetite ovaj čarobni grad koji je prepun povijesnih, kulturnih i prirodnih vrijednosti. Ono što je sigurno u ovom gradu se nalazi jedna od najljepših katedrala u Hrvatskoj pa možda i šire, Katedrala Sv. Petra je pravi biser arhitekture. Ono po čemu je Đakovo nadaleko poznato su svakako đakovački lipicanci. Državna ergela Đakovo ubraja se među najstarije ergele u Europi te svjedoči o veoma dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području.

4. Ilok

Ilok najistočniji grad Hrvatske koji se može pohvaliti stoljetnom tradicijom vinarstva je bajkovito mjesto koje će vas odmah očarati. U starom centru grada dominira dvorac Odescalchi i u njemu se nalazi Muzej grada Iloka, tu su još i predivna crkva sa samostanom te predivan vidikovac na Dunav i susjednu Srbiju. Ono što nikako ne smijete propustiti su stari iločki podrumi te kušati neko od njihovih vina, domaćih delicija i uživati u zvucima tambure.

5. Osijek

Osijek je jedan od najzelenijih gradova u Hrvatskoj prepun perivoja, parkova i predivnih zelenih drvoreda. Ovo je grad bogate povijesti koja datira još iz doba Rimljana kad je na ovom području bio grad Mursa. Kad ste u Osijeku svakako prošećite Tvrđom, koja je smještena na samoj obali Drave. Navratite i do Osječke katedrale te prošećite do visećeg mosta. I opet nemojte zaboraviti uživati u finom vinu, ukusnim lokalnim specijalitetima i nezaboravnom noćnom životu ovog grada.

6. Park prirode Papuk

Park prirode Papuk je idealno mjesto za sve one koji vole aktivan odmor te rekreaciju. Planinarstvo i šetnje netaknutom prirodom moguće su u svim godišnjim dobima. Za Papuk kažu da je najljepša planina Slavonije. Ovaj Park prirode krasi iznimno bogatstvo flore i faune, bujna vegetacija te brojni kulturni i povijesni spomenici.

7. Slavonski Brod

Slavonski Brod je grad smješten na obali rijeke Save te se proteže do blagih padina Dilj-gore. A ono što ovaj grad čini vrijednog vašeg posjeta je njegova velika tvrđava izgrađena u 18. stoljeću. Smatra se najvećim spomenikom kontinentalne Hrvatske. Kad ste u Brodu obavezno prošetajte uz Savu i uživajte u predivnom pogledu.

8. Spačvanska šuma

Spačvanska šuma nalazi se među najvećim cjelovitim šumama hrasta lužnjaka u Europi koja se prostire na 40 tisuća hektara. Na području šume najdužu tradiciju ima lovni turizam zbog iznimno prostranih lovišta.

9. Bošnjački i Otočki virovi

U okrilju Spačvanske šume nalaze se Bošnjački i Otočki virovi koji su prirodni fenomen te zaštićeni krajolik. Ovo područje je pravi raj za sve ljubitelje netaknute prirode. Vode ovog kraja su bogate ribom. Uz virovsku vodu obitavaju i autohtone vrste ptica.

10. Lipik

Lipik je mali grad na obali Pakre. Ovaj kraj je poznat po uzgoju konja lipicanaca te izvoru termomineralne vode.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju