Zlatne ravnice, šarene cvijećem prošarane livade i prostrana polja puna ukusnih plodova su vjerojatno prve slike koje svima padnu na pamet kad se spomene Slavonija i Baranja. No svakako ne bi trebali zaboraviti da jedan dio Slavonije čini i gorski krajolik. Papuk, Krndije, Dilj gore, Psunja te Požeške gore se kao otoci unutar bogatog Panonskog mora ponosno uzdižu u visine. Ovaj kraj se može pohvaliti nadaleko poznatim gostoljubivim domaćinima koji će vas veselih osmijeha dočekati sa svojim domaćim delicijama. Predivna priroda, mir i odmor daleko od gradske vreve je ono što vas čeka kad stignete u Slavoniju i Baranju. Koje atrakcije bi trebali posjetiti pročitajte u nastavku.

1. Kopački rit

Volite li aktivne izlete, malo adrenalina i puno mira te predivnu prirodu onda je ovo mjesto koje će vas očarati. Kopački rit spada među najveće europske močvare, dom je tisućama bioloških vrsta i ptičji raj. Prostor Kopačkog rita nikad ne izgleda isto, stalno se mijenja i živi. Park prirode Kopački rit je smješten u Osječko-Baranjskoj županiji. Jedinstvenost izgleda ovog čudesnog mjesta nastaje zbog neprestanih plavljenja, valovi na nekim mjestima produbljuju teren te stvaraju životom bogate bare, a na drugim mjestima pak se taloži materijal kojeg nanosi rijeka i stvara uzvišene grede. Priroda neprestano igra svoju igru. U Kopačkom ritu se možete šetati, voziti brodom ili čamcem, biciklirati, promatrati ptice i stvarati predivne fotografije.

2. Dvorac Tikveš

Dvorac Tikveš smjestio se u Parku prirode Kopački rit te je vrlo zanimljiv primjer ladanjske arhitekture. Zapravo je ovo kompleks Dvoraca Tikveš koji se smjestio unutar šume i predivnog zelenog perivoja. Dvorac je namijenjen za sve ljubitelje povijesti.

3. Đakovo

Kad vas put odvedete u Slavoniju obavezno posjetite ovaj čarobni grad koji je prepun povijesnih, kulturnih i prirodnih vrijednosti. Ono što je sigurno u ovom gradu se nalazi jedna od najljepših katedrala u Hrvatskoj pa možda i šire, Katedrala Sv. Petra je pravi biser arhitekture. Ono po čemu je Đakovo nadaleko poznato su svakako đakovački lipicanci. Državna ergela Đakovo se ubraja među najstarije ergele u Europi te svjedoči o veoma dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području.

4. Ilok

Ilok najistočniji grad Hrvatske koji se može pohvaliti stoljetnom tradicijom vinarstva je bajkovito mjesto koje će vas odmah očarati. U starom centru grada dominira dvorac Odescalchi i u njemu se nalazi Muzej grada Iloka, tu su još i predivna crkva sa samostanom te predivan vidikovac na Dunav i susjednu Srbiju. Ono što nikako ne smijete propustiti su stari iločki podrumi te kušati neko od njihovih vina, domaćih delicija i uživati u zvucima tambure.

5. Osijek

Osijek je jedan od najzelenijih gradova u Hrvatskoj prepun perivoja, parkova i predivnih zelenih drvoreda. Ovo je grad bogate povijesti koja datira još iz doba Rimljana kad je na ovom području bio grad Mursa. Kad ste u Osijeku svakako prošećite Tvrđom, koja je smještena na samoj obali Drave. Navratite i do Osječke katedrale te prošećite do visećeg mosta. I opet nemojte zaboraviti uživati u finom vinu, ukusnim lokalnim specijalitetima i nezaboravnom noćnom životu ovog grada.

6. Park prirode Papuk

Park prirode Papuk je idealno mjesto za sve one koji vole aktivan odmor te rekreaciju. Planinarstvo i šetnje netaknutom prirodom moguće su u svim godišnjim dobima. Za Papuk kažu da je najljepša planina Slavonije. Ovaj Park prirode krasi iznimno bogatstvo flore i faune, bujna vegetacija te brojni kulturni i povijesni spomenici.

7. Slavonski Brod

Slavonski Brod je grad smješten na obali rijeke Save te se proteže do blagih padina Dilj-gore. A ono što ovaj grad čini vrijednog vašeg posjeta je njegova velika tvrđava izgrađena u 18. stoljeću. Smatra se najvećim spomenikom kontinentalne Hrvatske. Kad ste u Brodu obavezno prošetajte uz Savu i uživajte u predivnom pogledu.

8. Spačvanska šuma

Spačvanska šuma nalazi se među najvećim cjelovitim šumama hrasta lužnjaka u Europi koja se prostire na 40 tisuća hektara. Na području šume najdužu tradiciju ima lovni turizam zbog iznimno prostranih lovišta.

9. Bošnjački i Otočki virovi

U okrilju Spačvanske šume nalaze se Bošnjački i Otočki virovi koji su prirodni fenomen te zaštićeni krajolik. Ovo područje je pravi raj za sve ljubitelje netaknute prirode. Vode ovog kraja su bogate ribom. Uz virovsku vodu obitavaju i autohtone vrste ptica.

10. Lipik

Lipik je mali grad na obali Pakre. Ovaj kraj je poznat po uzgoju konja lipicanaca te izvoru termomineralne vode.