Poseban je doživljaj posjet slovenskoj ergeli lipicanera u Lipici na Krasu, gdje se možete bolje upoznati i družiti s rasnim konjima, ali i puno toga naučiti. Poput toga da se lipicanci ždrijebe sa sivom bojom dlake koja u dobi od 8 do 10 godina postane potpuno bijela ili da je pod vlašću austrijskog cara Leopolda I. Lipica je dosegla jedan od svojih prvih vrhunaca. 1703. započela je izgradnja Velbanca, danas najstarije, najuglednije i najljepše ergele za uzgoj lipicanaca.

Tko želi, može se upoznati s bogatom tradicijom Ergele Lipica, tijekom vođenog ili individualnog obilaska farme. Najstarija europska ergela koja bez prekida uzgaja iste konje kulturno je i povijesni spomenik koji posjetitelje oduševljava svojim konjima i iznenađujućim krajolikom. U Velbanci možete upoznati predstavnike klasičnih lipicanskih pastuha, a krenuti možete i do Muzeja Lipikuma, Muzeja kočija, Umjetničke galerije Avgust Černigoj te Kraške kuće. Dolina Gospe Lurdske i kapela sv. Antuna Padovanskog također su na popisu ljepota tog kraja, baš kao i predivni pašnjaci, drvoredi i parkovi oko kojih vode pješačke staze duljine oko pet kilometara.

Cijene su 16 eura za odrasle i 8 eura za djecu od 6-18 godina te 1 euro za djecu mlađu od 5 godina. U ponudi je i obiteljska ulaznica koja košta 44 eura. Izvan sezone (od listopada do ožujka) cijene su nešto niže, a možete ih istražiti na internetskoj stranici Lipice.

Poželite li detaljnije istražiti slovenski Kras odabrati možete lokalni smještaj, poput primjerice TMBINs barna. kuće okružene šumom i poljem lavande. Mirno okruženje sela Povir i njegove okolice nudi bezbroj mogućnosti za opuštanje u prirodi, bilo pješice ili biciklom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju