Upoznajmo se s gradom u dvorcu kraj Dunava

Kraj rijeke Dunav, na prostranoj zaravni, lako ćete uočiti stare gradske zidine koje povezuju Muzej grada i kuriju Brnjaković. Muzej je pronašao svoj dom u dvorcu Odescalchi koji i danas odiše romantičnim duhom starih vremena.

Prošećite njegovim zelenim perivojem u kojem je očuvan obiteljski grb i vidjet ćete zašto su ga velikaši birali za svoj ljetnikovac.

Unutar velebnih zidova vidjet ćete pak kako je živjelo građanstvo Iloka. U rekonstruirane sobe građanskih kuća dopremljeni su predmeti poznatih obitelji.

Stare knjige na kredencima, raskošni porculan, izblijedjele razglednice s „Gruss aus Ilok“, atlasu carskog geografa Homanna iz 1746. godine, potvrde o porezu na puške… Zavirite kroz češki prozor ili u staru člansku iskaznicu Radićeve stranke, a možete zaploviti u 1990-e godine kroz naslovnice starih novina.

Marljivo se radi na turističkoj ponudi: u kuriji Brnjaković nema džabalebaroša!

Od Muzeja grada Iloka ova nova stara barokna kurija iz 17. stoljeća udaljena je tek kratku šetnjicu. Danas se koristi kao Centar za posjetitelje, pa su u njoj prikladno smješteni ured Turističke zajednice i – vinoteka! Baš su ozbiljno shvatili spajanje ugodnog s korisnim.

Blago Iloka nalazi se tako u podrumu u obliku vina, a u prizemlju u obliku povijesnih priča i holograma kralja Nikole Iločkog. Prilika je to za provjeriti znanje lokalnih izraza: džabalebaroš, dukserice, natanane…

Na prvom katu vas pak čekaju originalni domaćini. Tu ćete doživjeti prirodu Iloka u punom sjaju i zvukovima, a upoznat ćete i srijemskog mamuta u prirodnoj veličini.

Kada budete odlazili prema gradu, osvrnite se još jednom oko sebe i vidjet ćete Orijent u Srijemu: stare turske nadgrobne spomenike (turbe) i hamam – neplanirane uspomene iz razdoblja Osmanlija.

Okej, okej, znamo za Osmanlije – no, kakvi mamuti?

Putevi Ledenog doba: Dolina mamuta

Kada krenete od Iloka prema Vukovaru, i prođete Šarengrad, stanite u selu Mohovo. Na prvu se čini kao obično pitomo mjesto s kućama duž ceste, crkvom i grobljem. No, baš ovdje ćete pronaći - Dolinu mamuta!

U Mohovu su u više navrata pronađeni ostaci mamuta: kosti i zub. Mladi iz sela osnovali su udrugu „Dolina mamuta“ u čast nalazištu i prapovijesnoj životinji koja je njihovim cestama koračala još prije gotovo 30 000 godina.

Mohovo je tako postalo mjesto aktivnosti – izrade mamuta i nosoroga od slame, radionica i manifestacija… A planira se i gradnja megaparka s replikama životinja iz Ledenog doba.

 

 

Dobar glas daleko se čuje: Iločki vinski podrumi

Ako vam prva asocijacija na Ilok nisu vinski podrumi, živo nas zanima što onda jest 😉

Cijelo mjesto ponekad se naziva Iločkim kraljevstvom vina, pa je posjet gradu bez obilaska vinske ceste nepotpun. Vinogradarstvo ovdje živi skoro 2000 godina, a za izdvojiti samo neke vinograde, podrume i kušaonice nemamo hrabrosti. Ne bi bilo fer. U dobrim ste rukama gdje god krenuli!

No, ono što možemo preporučiti jest da svakako probate slavni iločki traminac.

Služio se i na dvoru engleske kraljice Elizabete II prilikom vjenčanja Harryja i Meghan. Toliko su ga popili da su otrčali s kraljevskog dvora u slobodu, a epizoda je u povijesti upamćena kao Megxit.

Šalu na stranu, nije vino krivo – dapače, već se jednom posluživalo na istom dvoru, prilikom krunidbe kraljice Elizabete 1953. godine. Zna kraljica što radi.

Uz čašu vina i pogled na ravnice, što čovjeku više treba? Podsjetit će vas sami Iločani: pjesma! „Hvala tebi od starine grade, što nam čuvaš srijemske vinograde…“

Plaža kraj dvorca: Na lijepom plavom Dunavu

Blizina Dunava i srijemske ravnice ne pružaju samo priliku za lijep pogled s čašom u ruci. Osim toga, savršen su ambijent za šetnju ili vožnju biciklom uz Dunav, ribolov, pa čak i uživanje na uređenoj iločkoj gradskoj plaži. Dunav možete upoznati i kroz vožnju panoramskim brodom, za što ćete se trebati javiti Hotelu Dunav.

Dvorac Principovac poznat je po ladanjskom imanju okruženom vinogradima, gdje možete čak zaigrati golf. A očarani posjetioci sjećaju se i prekrasnog pogleda na Srijem i Bačku, gotovo kao iz pjesme…

Za željne aktivnog odmora: Staze koje ostavljaju bez daha

Da iločke staze oduzimaju dah, najviše će se složiti sudionici Iločkog polumaratona koji se odvija 24. travnja 2021. godine. Osim njega, održat će se i Utrka građana te Dječja utrka. Prijave još traju, stoga hop na link

Tko zakasni na maraton, neka ne brine: Ilokom prolazi i poznata biciklistička ruta Dunav. Dio je europske biciklističke rute Eurovelo 6.

Možda ne biste očekivali planinarske opcije u ravnici i ako ste navikli na Velebit ovo će vam biti šala, no postoji nešto što će zadovoljiti ljubitelje šetnji prirodom.

Najviši vrh Liska na zapadnim obroncima Fruške gore nalazi se na (čak!) 297 metara, a do njega možete doći lijepom pješačkom stazom. Inače, kraj Iloka prolazi i međunarodna planinarska ruta „Sultains trail“.

Treba negdje i potrošiti sav onaj fiš paprikaš, iločke ćevape, riblje plate, knedle, štrudle, palačinke u vinskom šatou… Kojeg li boljeg načina za proslaviti proljetno otvaranje terasa?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju