Poželjeli ste se odmora u netaknutoj prirodi, baš kao iz filma? Ne morate razmišljati o dalekim i skupim, pomalo nedostižnim destinacijama. Hrvatska je dom jednom od najljepših prirodnih bogatstva svijeta, a među njima pronašao se i jedan poseban biser – Park prirode Kopački rit.

Smješten na području Baranje, omeđen je dvjema rijekama, Dunavom na istoku i Dravom na jugu. Službeno, ovo je prvi Park prirode u Hrvatskoj, a prostire se na preko 17.700 hektara površine, što je gotovo 177 kilometara kvadratnih, od čega gotovo 80 kilometara kvadratnih spada pod Specijalni zoološki rezervat.

Kako i samo ime «rit» govori, park je jedno veliko močvarno područje, močvarna livada, te je kao takvo Park prirode jedna od najvećih močvarnih nizina u Europi. Puno je razloga zašto bi trebali posjetiti ovo čudo prirode, a samo neki od razloga su preko 140 vrsta ptica koje nastanjuju područje parka, velika bio raznolikost od preko 2000 bioloških vrsta te spektakularan krajolik koji će vas jednostavno ostaviti bez daha.

Posebno su zanimljive one vrste ptica koje gnijezde u velikim kolonijama – čaplje, obični galeb, bjelobrada čigra te veliki vranac, a uz brojne ptice, velike šanse su da prilikom svog posjeta sretnete i jelena, jazavca ili divlju svinju.

Poželite li istražiti neke od kanala koji stvaraju prekrasnu vodenu mrežu između rijeke Dunav i rijeke Drave to možete učiniti i plovidbom čamcem koji kreće s pristaništa Sakadaš i plovi po Posebnom zoološkom rezervatu. Tijekom plovidbe, osigurano je stručno vodstvo i ujedno osoba iz Parka koja upravlja čamcem. Trajanje plovidbe je najmanje 1 sat, a ovisno o vodostaju, može trajati i više sati. Nemojte zaboraviti ponijeti fotoaparat jer šanse da objektivom uhvatite neku od ptica koju nikada do sad niste vidjeli uživo su iznimno velike. Cijena vožnje je 150 kuna po osobi, no to je mala cijena uzmete li u obzir kako ulaznica za park košta svega 10 kuna za odraslu osobu za jedan dan. Više opcija ulaznica potražite ovdje.

Dobar način za razgledavanja krajolika je i na dva kotača, tako da od nedavno u Parku prirode možete iznajmiti i bicikl. Cijene su pristupačne te iznose 30 kn za 1 sat najma, 60 kn za do 3 sata, te 80 kn za do 6 sati najma. Bilo koju opciju odabrali, sigurni smo da nećete pogriješiti jer u Kopačkom ritu možete provesti i više od jednog dana, a da vam ne dosadi.

Bicikle možete rezervirati na broj telefona 031/752-320, 031/445-445 ili slanjem maila na adresu prijemni.centar@pp-kopacki-rit.hr.

No, posjet Parku puno je više od vožnje čamcem ili biciklom. Na raspolaganju su vam i brojne druge aktivnosti kao što su kanuing, promatranje ptica, ribolov, posjet multimedijalnoj zbirci te dvorcu Tikveš.

Ako ne znate odakle krenuti, iz Parka prirode preporučaju da svoj posjet započnete kod prijemnog centra, odakle vas put vodi šetnicom do Sakadaškog jezera i pristaništa brodova. Na šetnici su postavljene poučne table sa slikama i opisima biljaka, životinja i karakteristikama močvarnog staništa, koje vam približavaju i opisuju bogati močvarni eko–sustav. Ukupna dužina šetnice je 2400 m, a za posjet će vam biti dovoljna već ranije spomenuta osnovna ulaznica koja iznosi 10 kuna po osobi. Osim što ćete ulaznicom moći pristupiti šetnici Bijelog lopoča, ona uključuje i Ulaz u Park prirode Kopački rit, posjet multimedijalnoj izložbi te korištenje dječjeg igrališta Vidrina igraonica.

Radno vrijeme Parka je podijeljeno na zimsko – od 08.00 do 16.00 h (siječanj, veljača, ožujak, studeni, prosinac); te ljetno - od 09.00 do 17.00 h (travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad).

Više informacija potražite na web stranici Parka prirode Kopački rit.  

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit