Dvorac Tikveš, jedan od najljepših bisera Baranje, smjestio se u ravničarskim šumama na području Parka prirode Kopački rit.

Jedan je od mlađih dvoraca, podignut djelomično u 19. stoljeću (manji dio, tzv. lovački dvorac koji je služio i kao ljetnikovac), a većim dijelom u 20. stoljeću. Izgradila ga je teschenska loza obitelji Habsburg, a stare fotografije dvorca mogu se vidjeti u zbirci fotografija Isabele von Habsburg, supruge Fridricha Habsburškog. Kasnije je dvorac koristila i dinastija Karađorđević.

Sve skupa čini romantičan kompleks šuma i perivoja, s dvorcem, ladanjskom vilom, kapelicom i pratećim objektima s restoranom. Inače, ovaj posjed se spominje već u 17. stoljeću, kada je dodijeljen princu Eugenu Savojskom od cara Leopolda I.

Premda ga danas poznajemo kao dvorac Tikveš, često možete čuti i nadimak "Titov dvorac" jer je u njega rado dolazio i predsjednik Josip Broz Tito. Bili su to svojevrsni baranjski Brijuni, gdje je ugošćavao brojne državnike, poput sovjetskog lidera Hruščova.

Nažalost, dvorac je za Domovinskog rata opljačkan i uništen. No, nakon trideset godina "spavanja" danas je obnovljen i vraćen mu je stari sjaj.

Građevinski radovi su gotovi, a za nekoliko mjeseci biti će dovršen i unutarnji muzej. Riječ je o modernom multimedijalnom kompleksu u kojem ćete s virtualnim naočalama moći "zaroniti" u našu najljepšu močvaru i nekadašnji život na ovom području.

Čeka vas u Baranji, stoga ga nemojte propustiti posjetiti 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju