Pariz je nesumnjivo jedan od najpopularnijih i najpoznatijih gradova na svijetu. Znamenitosti, atrakcije, kultura, hrana, umjetnost i još mnogo toga pokazuju koliko je ovaj grad poseban. Ali s tako ogromnom privlačnošću koju Grad Svjetlosti ima, ne bi bilo naodmet znati koliko Pariz može biti skup.

Glavni grad Francuske destinacija je iz snova za milijune ljudi iz cijelog svijeta. Dakle, logično je da i cijene na omiljenim turističkim punktovima budu na nivou. Sjajna vijest je, međutim, da postoji mnogo načina da svoje putovanje u Pariz učinite povoljnijim, a da i dalje uživate u najbolje što ovaj predivni grad ima za ponuditi. Uz malo istraživanja i pametno planiranje, možete značajno smanjiti troškove na svom putovanju.

Kakve vas cijene očekuju u Parizu? 

Ako uspoređujemo neke stvari istog ranga ispada kako Pariz ipak nije tako skup kao neke europske prijestolnice poput Amsterdama ili Londona. Smještaj i prijevoz samo su malo skuplji nego u povoljnijim gradovima poput Madrida i Barcelone, ali idemo redom.

Za obrok u restoranu morati ćete izdvojiti minimalno 15 € po osobi poželite li objedovati u pravom pariškom restoranu srednje klase. Naravno, brojni restorani brze hrane nude nešto povoljnije obroke, no i tamo ćete platiti više od 7 €, ovisno što ste naručili, pa se jednostavno ne isplati uskratiti si pravi doživljaj Pariza zbog 50-ak kuna. 

Kava u kafiću košta u prosjeku 4,5 do čak 7 €, a cijena se penje i više ako se nalazite na jednom od turističkih mjesta. Pivo u dućanu možete kupiti već za 4 kune (nešto više od pola eura), dok ćete za pivo u pubu/caffe baru izdvojiti i do 15 €, ali realno je za očekivati cijene od 6 do 8 eura za pola litre.

Ako ogladnite, možete uvijek otići u dućan ili pekaru po croissant koji u prosjeku košta oko 2 €, ili sendvič kojeg nećete platiti manje od 3 €. Ovo su zaista za naše prilike paprene cijene, ali kada vidite u kojem smjeru i domaće cijene idu i ne čini se zapravo tako velika razlika. 

Cijene koje navodimo nisu cijene na ferkventnim turističkim mjestima, već običnim kafićima i restoranima koje možete pronaći u pariškim kvartovima.

Javni prijevoz košta od prilike kao i u svim drugim europskim metropolama, točnije 1,90 € po smjeru. Najviše se isplati kupiti karnet od 10 karata koji ćete platiti 14.90 €. Taksi je najskuplja opcija za kretanje po gradu, a za njim realno nema ni potrebe jer je grad odlično povezan javnim prijevozom. Noćenje u hotelu platiti ćete od 50 € na više, dok ćete za nešto bolje hotele morati izdvojiti od 150 € po noćenju.

Ako putujete u Pariz, najskuplja stavka na vašem troškovniku mogu biti ulaznice za muzeje. Naime, ne možete posjetiti Pariz bez da posjetite neke od najboljih svjetskih muzeja. Na žalost, za razliku od Londona gdje je ulaz u većinu muzeja besplatan, u Parizu to nije stvar. Ulaz u muzeje košta od 10-17 € po osobi, pa kad se zbroje 3-4 muzeja, brzo dolazimo do iznosa od stotinjak eura samo za posjet muzejima. Najisplativija opcija je svakako Paris Museum Pass za koji ćete izdvojiti 52 € za dva / 66 € za 4 i 78 € za 6 dana korištenja.

Pariz se smatra skupim gradom za posjetiti i to je istina. Međutim, nemojte zaboraviti da turističke atrakcije pojedu veliki dio budžeta, ako vaš itinerar u Parizu ima mnogo stvari, posebno mjesta za razgledavanje. Međutim vrlo lako možete uživati u Parizu pod vlastitim uvjetima i istraživati manje razvikana mjesta, a vjerujte kamo god se "zavukli" pronaći ćete mnoštvo genijalnih stvari i odlične gastronomije da ćete tako vjerojatno još više obogatiti vaš posjet prijestolnici Francuske nego da se vrzmate oko Eiffelovog tornja i sličnih mjesta. Ipak je to Pariz!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju