Otvoriti bocu francuskog vina za vrijeme predivnog sunčanog dana, uživati u toplom baguettu na koji ste malo prije namazali brie, a sve prije nego što se zaputite u razgledavanje jedne od pariških turističkih atrakcija, kao što je primjerice Sacré-Coeur na Montmartreu – to je jedan od savršenih dana u Parizu.

Pariz je jedan od omiljenih gradova brojnih turista. Zahvaljujući svojim predivnim ulicama, povijesnoj arhitekturi, nevjerojatnoj glazbi, ukusnoj hrani i elegantno odjevenim mještanima, Pariz je svima na vrhu liste za putovanja.

Ali, Pariz je grad koji vrlo lako isprazni vaš bankovni račun. Brojni pariški restorani, barovi i atrakcije mogu vam brzo rastopiti novce ako niste oprezni. Međutim, uvijek postoji alternativa, a sve je u planiranju. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako u potpunosti uživati na putovanju u Pariz, a da ne "iskrcate" cijelu plaću na blagajnama Grada Svjetlosti.

Besplatno posjetite Louvre

Ulaz u poznati muzej Louvre je besplatan svake prve nedjelje u mjesecu (od listopada do ožujka). Također, ulaz je besplatan petkom navečer za sve mlađe od 26 godina. Štoviše, kako biste izbjegli velike redove karata, uđite preko ulaza u Carrousel du Louvre i doći ćete direktno na šalter karata. Također možete preskočiti redove ako imate propusnicu za pariške muzeje – Paris pass.

Kupite Museum pass

Postoji toliko mnogo muzeja i atrakcija koje vrijedi vidjeti da se cijene ulaznica mogu stvarno brzo popeti i na nekoliko tisuća kuna. Pariška propusnica za muzej će vam svakako pomoći pri uštedi.

Nudi besplatan ili snižen ulaz u više od 60 muzeja i spomenika diljem grada, a omogućuje vam da preskočite redove za ulaznice! Cijena: 52 EUR (dva dana); 66 EUR (četiri dana); 78 EUR (šest dana). Isplati se nakon tri muzeja.

Primjerice, samo ulaz u dvorac Versailles košta 20 eura! Nabavite ovu ulaznicu ako planirate posjetiti barem tri muzeja! Sve atrakcije u koje možete s Museum Passom potražite ovdje.

Prva nedjelja u mjesecu? Besplatni muzeji!

Ako se slučajno nađete u Parizu prve nedjelje u mjesecu između listopada i ožujka, većina glavnih gradskih muzeja nudi besplatan ulaz. Tijekom ostalih mjeseci, ulaz je besplatan za mlađe od 26 godina. Louvre je besplatan petkom navečer za sve. Nedostatak je što će svi biti super gužve jer to nije nikakva tajna! Evo popisa muzeja koje možete posjetiti besplatno prve nedjelje u mjesecu:

Musée National d’Art Moderne – Centar Pompidou
Musée des Arts et Métiers
Musée de la Chasse et de la Nature
Nacionalni muzej Eugènea Delacroixa
Nacionalni muzej Gustave Moreau
Nacionalni muzej Jean-Jacquesa Hennera
Musée National du Moyen Âge – Thermes de Cluny
Musée National de l’Orangerie
Musée d’Orsay
Musée National Picasso
Cité de l’Architecture et du Patrimoine
Cité Nationale de l’Histoire de l’Immigration
Musée du Quai Branly – Jacques Chirac
Musée National des Arts Asiatiques Guimet

Putujte javnim prijevozom od zračne luke Charles de Gaulle

Imate dvije opcije:

Opcija RER B (regionalni vlak): Ova opcija košta 10,30 EUR i traje 25-50 minuta (ovisno o vašem odredištu i da li dolazite ekspresnim vlakom). Kada uđete u grad, možete se prebaciti na metro kako biste došli do konačnog odredišta.

Opcija autobusom: “RoissyBus” košta 10 EUR po osobi i traje 45-60 minuta.

Preskočite taksije

Sustav podzemne željeznice u Parizu je vrlo opsežan i može vas odvesti kamo god trebate. Ne bacajte novac na preskupe taksije. Ako se trebate kretati, umjesto toga uzmite Uber.

Kupite paket od 10 metro/autobusnih karata

Karte za autobus i metro koštaju po 1,90 EUR. Međutim, možete kupiti "karnet", paket od 10 ulaznica, za 14 eura. Uštedjet ćete nekoliko eura — skromna ušteda, ali bolje nego ništa!

Boravite u hostelima

Hosteli nude dobar smještaj za one s ograničenim budžetom, pogotovo jer je većina hotela u Parizu nevjerojatno skupa. Sobe u studentskim domovima u Parizu kreću se od 20 eura po noći, a privatne sobe u hostelima kreću se oko 50 eura. Preporučujemo vam hostele St. Christopher's Canal i The Loft.

Zabava u hostelu? Zašto ne!

Čak i ako ne boravite u hostelu, trebali biste razmisliti o piću u njihovim barovima. Nude nevjerojatne happy hours, uz pivo već od 2 EUR. Sjajno su mjesto za početak noćnog izlaska u Parizu, a da ne potrošite svoj budžet.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju