Blogeri i portali za putovanja ih nazivaju raznim imenima: od "najbeskorisnije turističke atrakcije Europe" i "prijestolnice kiča" do "poslastice za ljubitelje selfija" i "Disneylandom Balkana".

Ako vam kažemo da je riječ o makedonskoj prijestolnici Skopju, znat ćete odmah da se radi o famoznim kipovima koji su niknuli diljem grada kao gljive poslije kiše.

Sve je počelo 2014. godine projektom "Skopje 2014", kojim su makedonske vlasti prijestolnici htjele podariti malo klasičniji štih i uzdignuti je na turističkoj karti svijeta. U sklopu toga podignuti su brojni muzeji, zgrade, mostovi, spomenici…

Nisu svi bili oduševljeni. Kritike su prštale zbog trošenja novca i politiziranja povijesnih tema, a nezadovoljstvo često rezultira i vandalskim napadima na spomenike. No, projekt je sproveden i danas Skopje, kako kaže domaća šala, ima više spomenika nego stanovnika.

To nije točno, ali doista – na svakom uglu čeka vas spomenik. Ekipa koja vodi kanal na Youtubeu TheTravelingClatt čak je i snimila video u kojem hodaju Skopjem pokušavajući prebrojiti sve spomenike. Zavrtjelo im se u glavi već nakon 20, naročito kad su shvatili da ih preko mosta čeka još čitav red kipova s obje strane. Kada su došli do 170, odlučili su prestati i sjesti na ručak.

Postala je to svojevrsna igra i izazov za turiste: koliko kipova možete nabrojati u 24 sata u Skopju?

Jedan od najpoznatijih je spomenik "Velikom ratniku". Očito je kako se ovime aludira na Aleksandra Velikog, ali ne direktno jer se oko njega lome koplja između Makedonije i Grčke. Tu su i car Justinijan I, Majka Tereza, car Samuel… No, nisu samo povijesni velikani, političari, pjesnici, ratnici i vjerski vođe ti koji imaju svoje kipove.

Čak i domaći olimpijski bazen ima svoj pripadajući spomenik – ribu. Gradske ulice imaju i spomenik dvjema urbanim djevojkama – obje su moderno odjevene i sređene te izgledaju kao da se pozdravljaju u prolazu. Tu je i spomenik prosjaku, križu, žirafi, makedonskim majkama, djevojci s gitarom, kupačima, čistaču cipela

Ako je cilj projekta bio privući turističku pozornost, definitivno su uspjeli u tome. No, kakve dojmove je ostavio? O ukusima se ne raspravlja, ali nekako se o makedonskim skulpturama uvijek pokrenu glasne rasprave…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju