U Istanbulu na otočiću koji gleda na južni ulaz u Bospor, nadomak azijske obale nalazi se svjetionik Kız Kulesi, poznat i kao Djevojačka kula. Oni koji su nekoć putovali u Tursku mogli su je vidjeti i na novčanici od 10 turskih lira, koju je krasila do početka osamdesetih godina. No njezina prošlost daleko je starija.

Navodno je još atenski vojskovođa Alkibijad izgradio stanicu za brodove koji dolaze sa Crnog mora da bi 1100. bizantski vladar Aleksije Komnen na tom mjestu postavio drveni toranj zaštićen kamenim zidom.

Otočić je tada bio povezan s azijskom obalom obrambenim zidom, čiji se ostaci i danas vide ispod površine vode. Osmanlijama je kula koristila kao promatračnica, no presudili su joj potres i požar. 1763. kulu su ponovno sagradili da bi je 1998. godine ojačali metalnim potpornjima protiv eventualnih potresa.

U prošlosti je jedno vrijeme služila i karantena, a danas na prvom katu goste čeka restoran. Na vrhu je kafić gdje se uz piće uživa u prekrasnim zalascima sunca.

U popularnom restoranu i kavani nerijetko možete vidjeti goste kako kleče. Zbog romantičnog ugođaja Djevojačka kula je omiljeno mjesto za prošnju, kao i vjenčanja kako turista, tako i Turaka koji dolaze iz cijele zemlje u Istambul. Kula je dobila ime prema legendi o vladaru koji je u kulu zatvorio kći kako bi je obranio od zmije koja ju je prema proročanstvu trebala otrovati.

No djevojka nije mogla pobjeći od sudbine jer je zmija izgmizala iz košare s voćem koju su sluge odnijele u kulu. Kız Kulesi je toliko slikovita da se koristila i za snimanje jednog od filmova Jamesa Bonda, kada tajni agent (Pierce Brosnan) pokušava spriječiti terorista koji planira onemogućiti dovod nafte iz Kaspijskog jezera. U filmu se nuklearna podmornica koja bi trebala uništiti cijeli grad nalazi ispod Djevojačke kule.

Odlučite li na svoje oči razgledati prekrasnu građevinu dobro je znati da nekoliko čamaca i brodića svakodnevno plove iz europske četvrti Kabatas i azijeskog Salacaka, no kula je zatvorena ponedjeljkom.

Kao iz Hobita: Podzemna kućica niknula nedaleko od Vinkovaca Trap - 6 Trap - 5 Trap - 1 +2 Trap - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju