Znate li koja je najduža rijeka na svijetu? Nil se prostire na 6650 kilometara na afričkom kontinentu te je mnogi smatraju najdužom rijekom na svijetu. Brazilski geografi s tim se ne slažu i tvrde da je Amazona otprilike tristotinjak kilometara duža zbog čega bi ova prestižna titula trebala pripasti baš njoj.

1. Rijeka Nil je bez sumnje najduža afrička rijeka, a protječe kroz 11 zemalja: Tanzaniju, Ugandu, Demokratsku Republiku Kongo, Ruandu, Burundi, Etiopiju, Keniju, Eritreju, Južni Sudan, Sudan i Egipat.

2. Nil prekriva otprilike 10 posto teritorija Afrike.

3. Nastaje spajanjem Bijelog Nila koji izvire u Južnom Sadanu i Plavog Nila koji započinje u Etiopiji. Rijeka istječe u Sredozemnom moru.

4. Ime je dobila od grčke riječi Neilos koja označava riječnu dolinu. U Egiptu se naziva i iteru, odnosno velika rijeka.

Verdon, Francuska - 1 Putovanja Dolina tirkizne rijeke: Je li ovo najljepši europski kanjon?

5. Rijeka je od drevnih vremena važna za Egipat i njezino stanovništvo. Ona navodnjava i olakšava život 95 posto stanovništva te sjevernoafričke zemlje, a osobito otkako je na njoj izgrađena Asuanska brana 1970. godine.

6. Neki izvori ukazuju da je Nil bio od velike koristi u transportu materijala za gradnju velikih piramida u Gizi. Stari Egipćani su vjerovali da je Nil most u zagroban život te da duše preminulih njime putuju kako bi došli do vječnosti.

7. U i oko Nila žive velik broj životinja, od čega se posebno ističe nilski krokodil. Ovi grabežljivci su poznati po napadima na ljude koji pecaju na rijeci, peru rublje ili se bave nekim drugim aktivnostima. Neke statistike ukazuju da se svake godine na rijeci Nil dogodi oko 200 napada na ljude.

Rijeka čiji je vodostaj pao tako naglo da su brodovi ostali nasukani u pijesku Rijeka Lena u Rusiji - 4 Rijeka Lena u Rusiji - 1 Rijeka Lena u Rusiji - 3 +1 Rijeka Lena u Rusiji - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju