Jaipur u Indiji popularno je turističko odredište u indijskoj državi Rajasthan. Zahvaljujući svojim ružičastim zgradama i kućama dobio je romantični nadimak Ružičasti Grad. Šarenilo Indije možda je najbolje prikazano u zastavi Jaipura, koju tvore vertikalno poredane boje: crvena, žuta, zelena, bijela i plava.

Nekad ga zovu i gradom palača, a zgodno za nas posjetitelje jest i to što su neke od palača pretvorene u hotele. Smatra se jednim od najbolje planiranih gradova u Indiji jer je, za razliku od kaotično izgrađenih gradova svoga doba, Jaipur uređen širokim i pravilno raspoređenim ulicama, avenijama i vrtovima.

Njegove ljepote inspirirale su i Paula McCartneyja, koji je u pjesmi "Riding into Jaipur" zamislio noćni grad kao romantično mjesto za bijeg sa svojom voljenom.

Na sjeveru grada, u udolini između zelenih brda smjestilo se umjetno jezero Man Sagar. Iako je popularno odredište za ljubitelje promatranja ptica, još je poznatije po svojoj neobičnoj atrakciji koja viri iz vode: Jal Mahal ili doslovno prevedeno Vodena palača.

Palača koja viri iz vode

Ne, nije riječ o slučajno potopljenoj palači, već zgradi doslovno sagrađenoj na mjestu jezera. Ima pet katova i samo zadnji kat viri iznad vode. Žuta boja palače u kombinaciji s modrim jezerom čini lijep kontrast, a sa svojom očuvanom orijentalnom arhitekturom prava je miss fotogeničnosti.

Iako točnih podataka o njezinu rođenju nema, vjeruje se kako je gradnju palače započeo Madho Singh, a dovršio Maharaja Jai Singh II u 18. stoljeću. Nije trebala služiti kao mjesto za život, već kao privremeno stajalište za kraljevsku obitelj tijekom lova na patke. Ne znamo što zvuči bizarnije, no dobro.

Izgrađena je tijekom perioda velike gladi kada je jezero potpuno presušilo. Iako je prva reakcija većini "Lako tako!", baš i nije: trebalo je osigurati da, jednom kad se voda vrati, ne probije zidove palače. Stoga je izgrađena od kamena i djelomično vapnenca.

Unutar nje nalaze se i prekrasni vrtovi Chameli Bagh i Badal Mahal. Dokaz tome su krošnje drveća koje rastu iz unutarnjeg dvorišta, vidljive s obale jezera.

Posebno lijep prizor posjetitelje dočekuje navečer kada se upale svjetla u palači, a obale jezera vrve životom: obiteljima, posjetiteljima, štandovima hrane i glazbom.

Obilazak palače moguć je čamcem – na obalama jezera postoji mogućnost najma, no ne možete joj prići blizu. Pokušate li, moguće je da će vas zaustaviti neka vrsta obalne straže. Kruže priče kako će to uskoro postati ekskluzivni skupi restoran. Što reći, počinjemo štedjeti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju