Sa svojih 700 kilometara cikloturističkih ruta Bjelovarsko-bilogorska županija idealno je mjesto za izlet na dva kotača. Staze koje prolaze po manjim i raštrkanim naseljima dobro su povezane slabo prometnim cestama, a taj se kraj osobito sviđa ljubiteljima bicikliranja u prirodi jer beton i asfalt još uvijek nisu preuzeli prevlast, kao što je to u nekim drugim dijelovima Lijepe Naše.

"Sačuvana priroda, promet niskog intenziteta, kulturno-povijesna baština i klimatske prilike pružaju županiji prednosti za razvoj cikloturizma, štoviše, riječ je o reljefno najpogodnijem prostoru Hrvatske, uz Istru, za rekreativno korištenje bicikala. BBŽ je pogodna i za brdski biciklizam jer ima gustu mrežu šumskih cesta i kolničkih puteva na cijelom svom prostoru“, ispričali su nam u TZ-u Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kralježnica županije

Kao jedna županija sa tri gorja (Bilogora, Moslavina i Papuk) ovaj kraj se pokazao izvrsnim za gravel utrke koje se održavaju tri puta godišnje, a očekuju se i novi projekti. U planu je izgradnja biciklističke staze trasom stare željezničke pruge u dužini od 66 km koja bi ovaj kraj povezala poput kralježnice i poslužila kao baza za istraživanje prirodnih ljepota, kao i atrakcija u gradovima ili manjim mjestima.

Osim same staze koridorom nekadašnje pruge Bjelovar – Garešnica u planu su i prateća odmorišta. Zapuštene željezničke stanice bit će odmorišta za bicikliste, a stari željezni mostovi planiraju se iskoristiti kao baza za buduće biciklističke mostove.

Bjelovarsko-bilogorska županija - 7 Bjelovarsko-bilogorska županija - 7 (Foto: Stipe i Ivan Boščić)

Lokalne i međunarodne rute

Za sada su biciklistima na raspolaganju četiri međunarodne, jedna županijska i devet lokalnih ruta pa lako mogu pronaći stazu koja će im odgovarati duljinom i usponom. Sve rute su označene i na većini se nalaze odmorišta s nadstrešnicama, klupama i stolovima, a pronaći ćete i servisne stanice za popravak bicikala i solarne klupe.

Stanice za svoj rad koriste energiju sunca, a višak spremaju u akumulatore koji pokreću kompresor za pumpanje guma i punjač mobitela. Tijekom noći stanice pružaju LED svijetlo pod kojim se može servisirati bicikl, a na raspolaganju je i spremnik najčešće korištenih alata za brzi popravak bicikla. Uz servisne stanice postavljene su i informativne table na kojima biciklisti mogu vidjeti cijelu kartu rute. Servisne stanice nalaze se u Bjelovaru, Daruvaru, Čazmi i drugim mjestima na putu.

Bjelovarsko-bilogorska županija - 6 Bjelovarsko-bilogorska županija - 6 (Foto: Stipe i Ivan Boščić)

Bike&Bed

Na rutama ćete pronaći i Bike&Bed smještaj za cikloturiste – doduše ne na svakom koraku, ali vlasnici apartmana i kuća za odmor se sve više uključuju u projekt. Bike&Bed smještaj idealan je za višednevne ture na proputovanju jer biciklisti mogu računati na sigurno mjesto za bicikl, kao i dodatnu pomoć ili pogodnosti, ovisno o vrsti smještaja. Nemate bicikl? Nema problema, možete ga unajmiti, a na raspolaganju su i vodiči koji vam mogu pokazati ljepote županije. Popis Bike&Bed smještaja, vodiča, kao i detaljnije o biciklističkim rutama možete pronaći na stranici Bike&Bed.

Biciklističke rute

Međunarodna ruta Lonjsko Polje-Balaton

Ova ruta broji nešto više od 80 kilometara i prelazi uspon od oko 900 metara. Na njoj ćete proći Đurđevac, Banov Stol, Kamenitovac, Bjelovar, Nevinac, Staru Ploščicu, Ivansku, Berek, Podgarić i Popovaču.

"Trasa joj je većim dijelom blago valovita i manjim dijelom brdovita te krajobrazno atraktivna s mnoštvom lijepih vidika, posebice između Bereka i Podgarića, ali i na najstrmijim dijelovima na izlasku iz Županije na Moslavačkoj gori i Bilogori“, piše Bike&Bed.

Kružna cikloturistička županijska ruta

Županijska kružna ruta duga je oko 200 kilometara. Počinje i završava u Bjelovaru spajajući pet gradova u županiji: Bjelovar, Čazmu, Garešnicu, Daruvar i Grubišno Polje. Ova ruta spada u manje zahtjevne. Najatraktivniji dio trase je između Čazme i Garešnice po sjevernim obroncima Moslavačke gore.

Bjelovarsko-bilogorska županija - 8 Bjelovarsko-bilogorska županija - 8 (Foto: Stipe i Ivan Boščić)

Kapelska ruta

Duljine oko 35 kilometara, ova ruta prolazi slabo prometnim cestama, kroz sela: Kapela, Babotok, Gornje Zdjelice, Poljančani, Pavlin Kloštar, Stanići i završava u Kapeli. Najniža točka je na 127 m, a najviša na 243 m nadmorske visine, što znači da je visinska razlika 116 m.

U Zmajevu gnijezdu: Čardak u kojem će vas razmaziti jelima ispod peke, čudesima od mesa i ščipancima Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 6 Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 6 Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 5 +11 Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 8

Sajamska ruta

Lagana trasa bez zahtjevnih uspona duljine od oko 20 km obuhvaća mjesta: Marof, Gudovac, Bjelovar, Brezovac i M.Korenovo. Ova ruta prolazi uz naselja, pored potoka Bjelovacka i poljima uz rub šume.

Vinogradska ruta

Duljine 16,5 km, ova ruta kreće nizinskom ne zahtjevnom trasom kroz lijepi krajolik, a donosi i jedan, ne pretjerano zahtjevan uspon. Ruta kreće iz centra Bjelovara i ide prema mjestima Ivanovčani, Doljani, Gornje plavnice, Točak, Zvijerci i natrag u Bjelovar. Obilazi okolicu Bjelovara gdje su smještni vinogradi i vinski podrumi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju