Istražujemo Ukrajinu i zaustavili smo se u Kijevu, mjestu u kojem se nalazi najdublja postaja podzemne željeznice i jedan od pet najposjećenijih restorana poznatog lanca brze hrane. Evo kako provesti 24 sata u ovom zanimljivom gradu.

Kako od aerodroma do centra?

Aerodrom Boryspil, koji se nalazi 29 kilometara istočno od Kijeva, najveći je u ukrajinski aerodrom i od tamo do samog centra Kijeva trebat će vam sat vožnje, odnosno ovisno o tome za koje se prijevozno sredstvo odlučite. Od opcija možete odabrati podzemnu željeznicu, lokalni autobus, tramvaj i shuttle bus liniju. Najbrža je opcija shuttle bus, njime ćete do samog centra stići za pola sata i to platiti 7 eura. Zaželite li se komfora, naručite taksi jer je razlika u cijeni samo 2 eura.

Kako se kretati po gradu?

Grad se smjestio na 839 km², stoga je sustav javnog prijevoza dobro osmišljen, a i cjenovno prihvatljiv. Možete se kretati podzemnom željeznicom, autobusom, trolejbusom, tramvajem i uspinjačom. Tu je još jedno zanimljivo prijevozno sredstvo koje datira još iz vremena Sovjetskog saveza, a naziva se marshrutka, kao oblik dijeljenog taksija. Poznato je da je taksi u Kijevu jeftin, stoga ne očajavajte ako vam se uživa u malo komfora. Na raspolaganju su vam taksiji koje možete naručiti online.

Odlučite li se za podzemnu željeznicu, na predviđene lokacije stići ćete najbrže, a super je znati i da ćete možda stati na najdubljoj postaji podzemne željeznice u Europi. Radi se o Arsenalna Metro Station na 105,5 metara dubine. Cijena za jedan smjer iznosi nešto više od dvije kune. Ista je cijena i za autobus, trolejbus i tramvaj.

Zanimljive činjenice o Kijevu

Kao što smo već spomenuli, u Kijevu se nalazi najdublja postaja podzemne željeznice u Europi na čak 105,5 metara dubine. Postoji i zanimljiva priča upravo o toj postaji, a povezana je s mogućnošću da se u njezinoj blizini nalaze prokopani tuneli i skloništa koje su nekad koristili visoko pozicionirani pripadnici političke elite. Tko zna, možda ćete naići na koji.

Osim najdublje, jedan ugledni časopis smatra da je postaja Zoloti Vorota jedna od najljepših postaja podzemne željeznice na svijetu. Još jedna od zanimljivih stvari kojom se Kijev može pohvaliti jest ni više ni manje nego McDonald's koji se nalazi među pet najposjećenijih na svijetu. Stoga, iako više volimo preporučiti da kušate lokalnu hranu, sad se ipak zaputite i do tog restorana brze prehrane. 

Što vidjeti u Kijevu?

U startu ćemo vam preporučiti da, ako se odlučite na obilazak atrakcija, gdje je god moguće, uzmite lokalnog vodiča koji govori engleski ili, ako budete imali sreće, hrvatski. Krenimo istraživati. Prvu na listu stavit ćete crkvu koja predstavlja jedno od najvažnijih mjesta istočnog pravoslavnog kršćanstva. Naziva se Pechersk Lavra i posebno je zanimljiv kompleks podzemnih špilja, tunela i crkvi. Datira u davno 11. stoljeće i ovdje možete na istraživanje potrošiti čak 4 sata. Ako ste žena, obvezno vodite računa o tome da vam kosa treba biti pokrivena.

Od religijskih građevina posjetite i katedralu sv. Sofije, najstariju sačuvanu crkvu u Kijevu. Isplati se vidjeti i samostan sv. Mihovila sa zlatnim kupolama i katedralu sv. Vladimira. Poželite li se pak upoznati s tradicijom i baštinom, lokacija koju ćete posjetiti je Pirogovo - Kijevski muzej narodne arhitekture i života, u kojem ćete uživati u čak 70 tisuća predmeta. Ulaznicu ćete platiti 15 kuna.

Svakako se prošećite do kipa Spomenika domovini, koji je podignut 1981. u znak sjećanja na pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u 2. svjetskom ratu. Ako volite povijest, istražite i Muzej ukrajinske povijesti u 2. svjetskom ratu, gdje ćete ulaznicu platiti 11 kuna, a vođenu turu na engleskom jeziku 55 kuna.

Zaželite li se šopinga, Khreshchatyk je vaša željena lokacija, a ako pak želite saznati kako je to biti u muzeju koji se sastoji od samo jedne prostorije, zaputite se prema Muzeju mikrominijature Mykole Syadristyja.

Vjerujemo da ste dan već priveli kraju, no zaboravili smo na hranu. Na popisu najboljih ukrajinskih jela nalazi se boršč, što je zapravo topla juha od cikle koja se obično poslužuje uz pecivo s češnjakom. Kušajte još i varenyky, ukusnog zalogaja punjenog sirom, pire-krumpirom, kiselim kupusom, maslinama, bundevom, koprivom ili jagodama. Ne zaboravite i na holubtsi, njihovu verziju sarme, i chicken kyiv, koji smatraju kulinarskom posjetnicom Kijeva. U slast i želimo vam dobar provod u Kijevu!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju