Ako želite putovati negdje bez puno brige i ne razmišljati hoće li vas tko napasti na ulici, staviti u nezgodnu situaciju ili opljačkati, isplati se posjetiti Island. Naime, ova mala zemlja na sjeveru Europe prema nedavno objavljenom Global Peace Indexu najsigurnija je država planete!

Istraživanje je to koje svake godine provodi Institut za ekonomiju i mir, pri čemu rangira 163 države svijeta analizirajući podatke o čimbenicima poput njihove političke stabilnosti, odnosa sa susjednim zemljama, broja izbjeglica, nuklearnog oružja, unutarnjih i vanjskih sukoba, vojnih izdataka... Kao što vidite, istraživanje je prilično opsežno, no daje i prilično dobar uvid u sigurnost neke zemlje.

Na vrhu liste se ponovo našao Island, čim je produljio niz „nepobjedivosti“. Naime, ovo je već osma godina zaredom u kome je ovaj otok najbolje rangirana zemlja po pitanju sigurnosti na svijetu. Njih slijedi Novi Zeland, a TOP 5 zatvaraju Irska, Danska i Austrija.

Na šesto mjesto smjestio se Portugal, a njega slijede naši susjedi Slovenci, dok su zadnja tri mjesta među prvih 10 pripala Češkoj, Singapuru i Japanu. U istraživanju je sasvim solidno prošla i Lijepa Naša, završivši na 15. mjestu, što je također dobar plasman, ali i pad za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.

Drežnica, Slovenija - 1 Drežnica, Slovenija - 1 (Foto: Shutterstock)

Kad je riječ o nesigurnim zemljama, definitivno trenutno nemate što raditi u Afganistanu, Jemenu i Siriji. Ovdje vam sigurnost teško može biti zajamčena, tako da valja sačekati bolja vremena za putovanje.

Dalje od hvarske žiže: Tirkizna uvala s konobom zbog koje se ljudi bude u cik zore Dubovica - 1 Dubovica - 4 Dubovica - 3 +1 Dubovica - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju