Stižu topliji dani, a s njima i naši najdraži nepozvani prijatelji – komarci. Dok neki sretnici prođu kroz ljeto neokrznuti, drugima ne pomažu ni kreme ni stotine tamjana kojima zapale dvorište. Njima, koji već misle da im nema spasa u svijetu s gotovo 4 000 vrsta komaraca, preporučujemo nešto što će sigurno upaliti: put na Island.

Draga europska destinacija omogućit će vam naizgled nespojivo, uživanje u prirodi i izostanak komaraca. Često se govori o Islandu kao jedinoj zemlji na svijetu bez komaraca, no to bi ipak bilo malo napuhano za tvrditi.

Sa sigurnošću se zna da na Islandu postoji barem jedan komarac. Riječ je o jadniku kojeg je islandski profesor Gisli Mar Gislason pronašao u avionu i zadržao u limenci. Potom ga je doveo na Islandski institut gdje je i ostao.

A što je sa svima ostalima? Otišli su u Osijek. Šalimo se – radi se o tome da im jednostavno ne paše klima, tj. promjenjivo vrijeme, naročito zimi kada im je potrebna stabilna niska temperatura radi hibernacije. Island im također ne pruža stabilne količine plitke vode koja im je potrebna za razmnožavanje, a neki smatraju kako im ne paše ni kemijski sastav vode.

To ne znači da na Islandu nema mušica, insekata i ostale „rodbine“. Štoviše, postoji vrsta tipična za Island, a koja je nalik komarcima ili mušicama. Pa ako i pomislite da ste vidjeli komarca, vjerojatno je to samo islandska dosadna mušica koja ne pije krv. Mnogo njih nalazi se na jezeru Myvatn.

Ako ipak na svojim putovanjima doista nabasate na pravog komarca, pozovite profesora Gislasona koji bi svom usamljenom komarcu rado pronašao prijatelja ili curu. I sjetite se da i oni imaju svoju svrhu a koja ne uključuje prenošenje Zika virusa i malarije. Kada ne bi bilo ovih malih krvopija, došlo bi do prave katastrofe, jer oni su hrana za žabe, šišmiše, ribe i brojne druge životinje. Također, održavaju na životu i neke vrste cvijeća posredno sudjelujući u njihovom oprašivanju.

Ukoliko se klimatske promjene nastave, Islanđani će ipak možda doživjeti naseljavanje komaraca na njihov otok. Stoga, uživajte dok možete!

Lonac u kojem "krčka": Zašto Island svake godine naraste za nekoliko centimetara Otok Surtsey, Island - 5 Otok Surtsey, Island - 6 Otok Surtsey, Island - 2 +0 Otok Surtsey, Island - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju