Kožarićeva skulptura Sunce orginalno je postavljena 1971. godine na nogostup ispred HNK-a, u sklopu umjetničkog performansa. Budući da autor nije imao dozvolu tadašnjih vlasti za intervenciju u javni prostor, skulptura je isprovocirala brojne reakcije, a u više navrata bila je meta vandala. Nekoliko je puta razbijana i uništavana, izguravana na cestu, a ostaje zabilježeno kako je prvi prolaznik uočivši ”kuglu” zaustavio automobil nasred ceste, bijesno izjurio i snažno ju udario nogom.

Obzirom na česte ekscese, Igor Mandić je u svojoj, tada vrlo popularnoj kolumni, ironično napisao kako su pred Kožarićevom kuglom na djelu ”mračni nagoni”. Skulptura je više puta premještana, da bi konačno 1994. godine bila trajno ”prizemljena” u Bogovićevoj ulici.

Davor Preis svoju je umjetničku instalaciju oblikovao 2004. godine ”prizemljivši” i ostale planete u manjem mjerilu, proporcionalno Kožarićevom Prizemljenom suncu, postavivši na raznim lokacijama u gradu devet metalnih pločica s planetima (Pluton je do 2006. godine bio smatran Planetom, srećom, nitko ga još nije skinuo), vodeći računa o njihovoj veličini i prosječnoj udaljenosti od Sunca.

Svaka pločica uz navedene podatke sadrži i ime Planeta na engleskom jeziku. Instalaciju je autor zamislio kao igru, odnosno ”simulaciju s neograničenim brojem igrača, ne natjecatelja, koji svjesno ili nesvjesno utječu na promjene u njenom mediju”. Planeti su ”prizemljeni” na sljedećim lokacijama:

Sunce
u Bogovićevoj ulici, na križanju s Petrićevom ulicom
Merkur u Margaretskoj ulici kod broja 3
Venera na Trgu bana Josipa Jelačića broj 3
Zemlja u Varšavskoj ulici broj 9
Mars u Tkalčićevoj ulici kod broja 21
Jupiter u Voćarskoj ulici 71
Saturn u Račićevoj ulici broj 1
Uran u Parku mladenaca između Spota i Trnskog kod broja 9
Neptun 3. Kozari put broj 48
Pluton na Aleji Bologne, na nosećem stupu podvožnjaka

Preisova instalacija je idealna prilika za upoznavanje grada. Za njihov obilazak potrebno je prijeći ukupno tridesetak kilometara, tako da za posjete Planetima više nije potrebno ploviti svemirom - dođite u Zagreb i ”prizemljite” se u njegov sunčev sustav.

Tekst i foto: Branimir Pađen

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju