A to uopće nije tako daleko od istine. Štrigova je geografski smještena na samom sjeveru Hrvatske u gornjem Međimurju, svega dva kilometra od granice sa Slovenijom. Ono po čemu je ovaj kraj poznat to su tri stvari: dvorci, crkva sv. Jeronima i izvrsno domaće vino.



Prvi dokumenti o postojanju Štrigove potječu iz 13. stoljeća, ali njezine najznačajnije građevine su izgrađene između 15. i 18. stoljeća, a među njima i jedna od najvažnijih atrakcija sakralne baštine Sjeverne Hrvatske – Crkva Svetog Jeronima. Nju je 1749. obnovio poznati slikar Ivan Ranger nakon što je prethodna kapelica potpuno uništena u potresu iz 1738. godine, a upravo je zbog bogato uređenog interijera i vrijednih freski ova crkva jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Međimurju.



Iako ih je davnih dana u Štrigovi i okolici bilo više, danas se u općini nalaze i dva dvorca. Dvorac Banfi u Banfiju kojeg je sagradio grof Banffy 1373. godine, i dvorac Tkalec na brijegu Kalecu u Robadju za koji se vjeruje da su ga izgradili lokalni pavlini u 18. stoljeću. Uz dvorce se vežu i brojne legende koje se i danas prepričavaju s generacije na generaciju.

Svi koji namjerno ili slučajno dođu u ovu predivnu destinaciju, zasigurno neće otići bez da okuse vinske kapljice nekih od najboljih vinara Međimurja, koja se mogu degustirati u podrumima obitelji Štampar, Cmrečnjak i Kocijan. Vrijeme je da se krene na vikend!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju