U okviru EU projekta Intermodal, na šibenskoj gradskoj plaži Banj jutros je službeno u pogon pušten sustav kojim šibenska gradska uprava, na ekonomski i ekološki održiv model mobilnosti, želi smanjiti prometne gužve te riješiti probleme parkiranja, kao i doprinijeti zaštiti okoliša. Javnim biciklima želi se i obogatiti turistička ponuda, pozicionirati Šibenik kao poželjnu cikloturističku destinaciju, produljiti sezonu te općenito utjecati na poboljšanje kvalitete života u gradu.

 

Iz gradskog proračuna subvencionirat će se manji dio troškova projekta u iznosu od oko sto tisuća kuna, a ostatak se obvezala investirati tvrtka Sustav javnih bicikala. Ukupno će biti raspoloživo 38 gradskih bicikala s tri ili osam brzina te dva električna bicikla. Svi bicikli opremljeni su prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, kao i prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom.

Za najam bicikla potrebno je obaviti registraciju u sustav putem web stranice nextbike.hr, a na raspolaganju je i call centar koji rad svaki dan od 6 do 22 sati, uključujući i vikende i blagdane. Aktivacija računa stajat će 40 kuna i taj iznos će biti dovoljan za 10 unajmljivanja u trajanju do 60 minuta, odnosno u prosjeku četiri kune po satu. Poludnevni najam u trajanju od četiri do šest sati koštat će 20 kuna, a cjelodnevni najam u trajanju šest do dvanaest sati 40 kuna, javlja Slobodna Dalmacija.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju