Split je jedan od onih gradova koji možete posjetiti tijekom cijele godine. Za razliku od većine odredišta na Jadranskoj obali, živi punim plućima, a turistička ponuda u gradu ne zaostaje. Naravno, turista nema kao ljeti pa je i samo razgledavanje grada puno ugodnije. To je nevjerojatan grad, smješten na hrvatskoj slikovitoj dalmatinskoj obali. Popularan je po svojim plažama, slikovitim pogledima, vodenim izletima, a naravno i glavnoj tvrđavi, Dioklecijanovoj palači.

Ponuda Crnog jajeta donosi smještaj u luksuznom hotelu Ora
Smješten u neposrednoj blizini centra Grada Splita, a opet dovoljno daleko od gradske gužve i buke, Hotel Ora pruža odmor koji vam je potreban, a Crno Jaje donosi posebnu ponudu koju ne biste trebali zanemariti. Naime, ponuda donosi 2 noćenja (3 dana) za dvije osobe s uključenim doručkom za samo 999 kuna!

Sobe hotela prava su mala oaza mira, mjesto gdje ćete se opustiti, odmoriti i uživati. Možete izabrati sobu s bračnim ili razdvojenim ležajevima, a u suvremenom, prostranom i klimatiziranom interijeru, imate sve što je potrebno za ugodan boravak – mini bar, LED televiziju s domaćim i stranim satelitskim programima te bežićni pristup internetu (Wi-Fi). Smještajne jedinice povezane su liftom s prizemljem i garažom, a tu je i hotelski fitness centar koji će se pobrinuti da ostanete u formi.

Hotel Ora - 4 Hotel Ora - 4 (Foto: PR)

Povijest Splita idealna za istraživanje

Počeci nastanka grada Splita počinju još iz prapovijesti što svjedoče tragovi naselja nađenih na području Splita, na predjelu Gripe. Pretpostavlja se da je to bilo  grčko naselje (Aspalathos), tj. grčka kolonija, a prije toga i ilirsko. Na tom mjestu, u blizini Salone, car Dioklecijan je u rimsko doba, 295. dao sagraditi palaču koja bi mu služila kao ljetnikovac. Poslije njegove smrti palača je služila kao mjesto gdje su odlazili prognani carevi i njihove obitelji. Danas je ovo jedan od turističkih dragulja Hrvatske koji se nalazi i na UNESCO-voj ljestvici zaštićene kulturne baštine.

U srednjem vijeku zbog slavensko-avarskih provala, stanovnici Salone napuštaju Salonu i sele se unutar zidina palače te na taj način započinju život novog srednjovjekovnog grada. 

Svaka promjena vlasti može se iščitati i u malim uličicama splitskog starog grada, a tek kad pomislite koje su sve priče ovdje kreirane, sigurni smo da će vas zimski boravak u Splitu oduševiti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju