Havana je grad koji zavodi polako, uvlači vam se pod kožu svojom uličnom energijom, poviješću i karizmatičnim ljudima... Atrakcije koje grad nudi su na svakom uglu, a popriličan broj je i besplatan.

Bilo da posjetite Habanu Vieju (stara Havana) koja je pod zaštitom UNESCO-a ili se prošećete plažom, glavni grad Kube nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Na kraju krajeva možete i samo tumarati ulicama Havane i osjetiti gostoprimstvo i ritam života koji pulsira na cesti. Ako ipak želite ciljeno otkriti najbolje od kubanskog glavnog grada, evo malog popisa koji ne biste smjeli zanemariti...

Melacon

7 kilometara duga šetnica uz ocean mjesto je gdje se predvečer opuštaju lokalci. Glasna živa glazba spojena sa zvukom valova mjesto je gdje se sastaju zaljubljeni, prijatelji i svi željni opuštanja.

Fusterlandia

Umjetnik Jose Fruster začetnik je projekta ulične umjetnosti koji je s vremenom cijelu četvrt pretvorio u umjetničko djelo. Devedesetih godina počeo je ukrašavati zidove kuća u svom susjedstvu s nadrealnim muralima i mozaicima koji su bili hommage Gaudiju i Picassu. Danas je ukrašeno oko osamdeset kuća, a ribarsko je naselje postalo jedno od najposjećenijih mjesta u gradu.

Groblje Cristobal Colon

Riječ je o mjestu koje nudi mnogo više od poštivanja mrtvih. Šetnja ovim grobljem šetnja je kubanskom poviješću. Ulazna vrata građena su u bizantskom stilu, središnja kapelica je neoromanička a naići ćete na mramorne križeve, impozantne mauzoleje, grob generala Maima Gomeza koji je vodio kubanski rat za neovisnost, Mnogi od grobova pričaju nevjerojatne priče zbog čega se isplati na ulazu uzeti usluge vodiča.

Fabrica de Arte Cubano

U četvrti Vedado koja je na glasu kao kulturno središte grada, smjestila se stara tvornica ulja koja je pretvorena u mjesto u kojem se umjetnici druže i stvaraju. Gotovo svake večeri održavaju se izložbe, DJ nastupi, nastupi zborova kao i plasača tanga. U blizini se nalaze brojni barovi koji nude hranu i piće.

Habana Vieja

Staru Havanu čine 4 mala trga koji se u sumrak pretvaraju u čarobno mjesto za izlaske i druženje. Nemojte propustiti popiti piće u nekom od koktel barova s pogledom na zgrade koje su obilježene kao mjesto pod zaštitom UNESCO-a.

Havana - 3 Havana - 3 (Foto: Getty Images)

Top koji puca u 21 sat

Ova tradicija datira iz 18. stoljećam a ceremonija Canonanzo se svake večeri odvija sa zidina utvrde La Cabana. Povijesno je 21 sat označavao vrijeme kada su se zatvarala gradska vrata. I nakon rušenja zidina tradicija je ostala a danas se uz pucanje topa održava prava mala predstava s bakljama i ljudima obučenim u vojnike.

Playas del Este

Varadero i Cayo Coco obalni su gradovi koji vrve turističkim resortima i idealni su za ljude koje zanima isključivo odmor. Upoznavanje Havane ne isključuje i odmor na plaži ali ćete na lokalnim plažama Playas del Este osim mora i pijeska vidjeti i brojne galerije, muzeje ali i uživati u sportovima na vodi.

Zabranjeni suveniri: Tužna sudbina najljepših puževa na svijetu koji izumiru zbog svojih kućica Kubanski puževi - 1 Kubanski puževi - 2 Kubanski puževi - 3 +0 Kubanski puževi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju