Ark of Bukhara (Ark Citadel) je monumentalna tvrđava u sjeverozapadnom dijelu Buhare – glavnom gradu istoimene pokrajine u Uzbekistanu koja privlači velik broj turista.

Ova zemljana struktura u obliku nepravilnog pravokutnika izgrađena je još u 5. stoljeću kao vojna tvrđava i rezidencija lokalnih vladara, ali i službenih dužnosnika, učitelja i umjetnika.

Legenda kaže da ju je izgradio narodni junak Siyavusha za svoju dragu, te da je opasivala gotovo cijeli tadašnji grad. Štoviše, ona je funkcionirala kao grad unutar grada s državnim uredima, knjižnicom, konjušnicom i sličnim prostorima od zajedničkog interesa.

Cijela tvrđava obuhvaća 9,8 hektara površine i smatra se najstarijim arhitektonskom građevinom u Buhari. Opasana je zidovima opsega 789 metara, a čija visina doseže između 16 i 20 metara.

Tijekom duge povijesti Buhara je bila pod opsadom mnogo puta što je uzrokovalo česta razaranja i obnove. Kao vojna utvrda koristila se sve do ruskog osvajanja 1920. godine kada je dobar dio tvrđave razrušen.

Danas se na ovom prostoru nalazi nekolicina muzeja – uključujući Arheološki i zavičajni muzej – koji svjedoče bogatu prošlost Buhare i njezine okolice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju