Engleskog kralja Rikarda I. nazivali su i kraljem Lavljeg srca. Titulu je dobio zbog velike srčanosti i hrabrosti tijekom svojeg života, a posebice za vrijeme Trećeg križarskog rata. Za mnoge on je i jedan od najvećih europskih ratnika Srednjeg vijeka.

Rikard I. tragično je skončao od posljedica ozljeda samostrelom u dvorcu Chalus-Chabrol 1199. godine. Njegovo tijelo zakopano je u kraljevskoj opatiji Gospe od Fontevrauda blizu Chinona, a lavlje srce je balzamirano i poslano u Rouen u katedralu Notre-Dame gdje se i danas nalazi.

Slika nije dostupna Putovanja Top 5 francuskih sela u kojima možete doživjeti pravi domaći đir

Rouen je nekoć bio jedan od najbogatijih gradova Europe, no danas je pomalo zaboravljen i zapostavljen. Victor Hugo koji ga je često posjećivao nazivao ga je gradom stotina šiljaka jer se u njegovoj panorami ističe mnoštvo crkava i drugih zgrada čiji su krovovi ukrašeni šiljastim elementima.

Danas je Rouen glavni grad regije Haute-Normandije u sjeverozapadnoj Francuskoj. Prostire se uz rijeku Seinu te obuhvaća oko 115.000 stanovnika. Iako je riječ o malenom gradu, ovdje se ima što za vidjeti.

Svima onima koji odlaze na odmor u Pariz, preporučuje se otići na vikend-izlet do Rouena koji je od glavnog grada Francuske udaljen oko 90 minuta vožnje vlakom.

Planina sv. Mihovila Putovanja Najbolje stvari "u susjedstvu": Europska regija stvorena za uživanje

Osim već spomenute katedrala iz 12. stoljeća koja je bila inspiracija i za poznatu seriju slika Claudea Moneta, posjetiti treba i crkvu svete Ivane Orleanske. Ona je izgrađena navodno na točnom mjestu na kojem je spaljena na lomači ta francuska junakinja 30. svibnja 1431. godine.

Razgledati treba i spektakularni astronomski sat Gros Horloge iz 1389. godines koji se nalazi u istoimenoj ulici, Palais de Justice u kojem se nekoć nalazilo sjedište parlamenta u Normandiji, ali i rouenžansku verziju Manneken Pisa, odnosno dječaka koji mokri.

Rothenburg Putovanja Savršeni europski gradovi koje su turisti zaobilazili i prije koronavirusa

Rouen ima i mnoštvo zanimljivih muzeja, a posebno se ističe Muzej likovne umjetnosti i keramike koji ima zapanjujuću zbirka porculana po kojem je grad bio poznat potkraj 17. stoljeća.

Dakako, ne smijemo zaboraviti ni vrhunsku francusku kuhinju i vina u kojima se uživa u malim bistroima i restoranima poput L'Espiguettea ili Tandema.

Dio ljepote Rouena otkrijte i u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju