Ako ste jedni od onih koji na putovanjima vole iskusiti lokalno, onda vam preporučujemo da pročitajte ovaj članak i ako ćete putovati u Francusku, osim razvikanih turističkih atrakcija odaberete neka od mnogobrojnih francuskih sela koja će vam zorno približiti onaj pravi francuski glamur.

Mnoštvo prekrasnih krajolika prostire se diljem zemlje čiji vinogradi i polja lavande će vas oduševiti, a onaj stari, francuski štih još uvijek živi u malim selima koja odišu tradicionalnim zanosom vratit će vas u bolja vremena i natjerati da se prepustite trenutku.

Odlučite li se na roadtrip Francuskom, ovo su naše preporuke gdje se zaustaviti. Neće to biti klasična turistička mjesta, već ona autohtona sela jer autohtoni je doživljaj ono što tražite. Vjerujte, nećete požaliti.

Selo Moustiers Sainte-Marie

Selo Moustiers Sainte-Marie smjestilo se u jugoistočnoj francuskoj pokrajini Alpes-de-Haute odiše starim, autohtonim ozračjem u zaista dramatičnom okruženju. Naime, selo se smjestilo između dva stjenovita obronka u Regionalnom parku prirode Verdon kojeg nazivaju i europskim Grand Canyonom.

Čekaju vas uske uličice koje su krcate tradicionalnim kućicama s crvenim krovovima, no vjerujte, ova nakrcanost neće vam smetati već suprotno, oduševit će vas. Upijte duh francuske tradicije uz tradicionalnu gastronomsku ponudu i dopustite neka vas zanos ponese.

Selo Gordes

Obožavate li one idealne Instagram fotke prirode, onda je selo Gordes pravi odabir za vas. Mjesto je ovo koje je mamilo mnoge i prije pojave tehnologije i jačanja naših fotografskih vještina zahvaljujući Instagramu, pa su tako tu često boravili umjetnici.

Rustikalni ambijent ovog sela u jugoistočnoj Francuskoj oduševit će vas jer se selo smjestilo na vrhu brda, a pogledi na okolicu Vauclusea u kombinaciji sa starim kamenim kućicama s krovovima od terakote koje uskim ulicama daju poseban karakter nezaobilazan su razlog za posjetu.

Selo Vézelay

Niste valjda mislili da vam nećemo preporučiti nešto čiju ljepotu je prepoznao i UNESCO? Naravno, radi se o selu Vézelay u sjevernoj Burgundiji koje je zbog svojeg arhitektonskog izričaja pravo graditeljsko čudo. Kamene zgrade oker boje, mnogobrojni povijesni spomenici bezbrižno razbacani diljem uskih, često strmih ulica daju poseban osjećaj.

Bedemi i kule štitili su selo od napada u povijesti, a danas vas pozivaju na razmišljanje. Crkvica iz 11. stoljeća ponosno gleda na grad, a ono što nedostaje ste vi, vaša ekipa i zajedničko druženje uz dozu francuskog šmeka ovog predivnog mjesta.

Selo Yvoire

Selo Yvoire dio je pokrajine Haute-Savoie također u jugoistočnoj Francuskoj, a poznato je po tome što je dio udruženja Les Plus Beaux Villages de France, što bi u prijevodu značilo Najljepša francuska sela. No vjerujte, ovaj naziv zaista je opravdan.

Volite li cvijeće, nema idealnijeg mjesta od ovog sela. Ulice pršte najrazličitijim cvjetnim kombinacijama koje starom gradu daju posebnu čar. Pronaći ćete tu mnoštvo srednjovjekovnog blaga, a pogled na jezero Geneva natjerat će vas da se prepustite trenutku i uživate.

Selo Saint-Cirq-Lapopie

I ovaj jugozapadni biser Francuske poziva na istraživanje. Radi se o selu Saint-Cirq-Lapopie koje se životopisno spušta niz brdo iznad rijeke Lot mjesto je koje turisti obožavaju upravo zbog onog autentičnog francuskog ugođaja.

Bogato povijesnom ostavštinom danas još uvijek uspješno odolijeva utjecaju modernog svijeta, stoga iskoristite priliku i prošećite ulicama ukrašenim cvjetnim terasama, gotičkim fasadama i mnoštvu umjetničkih galerija.

Bilo koje od sela da odaberete, nećete pogriješiti. Francuski šarm će vas dočekati gdje god da krenete, stoga se prepustite francuskoj romantici i uživajte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju