Tko god je proveo rane 2000-e pred televizijskim ekranom, sigurno se sjeća američke serije Roswell i pjesme Here with me koja ga je pratila u uvodu.

Od tada je prošlo već 20 godina (da, da…) i kao što se nekad pitamo gdje su nestali i što danas rade Shaggy, Sisqo, Eve, Chad Michael Murray… Prisjetili smo se i Roswella.

Što se to točno dogodilo u gradu koji nam je ostao u izmaglici sjećanja i od čega živi danas, odlučili smo pronjuškati.

Gradić Roswell smješten je u saveznoj američkoj državi Novi Meksiko, a danas mu je slavu s ekrana preoteo obližnji grad Albuquerque koji je poslužio kao lokacija za snimanje serije Breaking Bad.

Smješten u pustoš kojom vladaju pustinja, ravnice i polja, lako možemo zamisliti „vanzemaljske“ scenarije noću. Navodno se upravo to i dogodilo 1947. godine.

Između Roswella i gradića Corona (ovo je slučajnost, valjda) srušio se nepoznati objekt čije su krhotine pronašli lokalni farmeri te obavijestili policiju. Poručnik Haut je istrčao pred rudo s izjavom da su došli u posjed srušenog letećeg tanjura i prouzrokovao glasine koje su u rekordnom roku obogatile priču i s leševima vanzemaljaca.

Vojska je demantirala glasine tvrdeći kako se radi o padu meteorološkog balona, a kasnije je rečeno kako je ipak bila riječ o tajnom vojnom eksperimentu. S obzirom da reakcije nisu bile usuglašene, teorije zavjere buknule su poput požara. Kumovali su svjedoci događaja, dokumentarni filmovi i serije poput X-Filesa.

Invazija - turista

Kako god bilo, Roswell je odlučio prihvatiti igru i unovčiti ljudsku znatiželju. Nastavili su graditi reputaciju mjesta navodnog dodira s vanzemaljcima, pa tako danas posjetioci mogu posjetiti mjesto gdje se rodila priča u sklopu turističkog razgleda grada.

Grad krase vanzemaljski motivi: na ulazu u grad dočekuje vas zeleno stvorenje s natpisom „Dobrodošli“, majice-suveniri nose natpise „Give me space“, ulična rasvjeta na pojedinim mjestima ima oblik glave vanzemaljca koja onda svijetli u mraku, restorani brze hrane serviraju vanzemaljske burgere – što god to bilo…

Tu je Međunarodni NLO muzej i istraživački centar u kojem je izvrsno prikazan tijek događaja uz izjave svjedoka i sve novinske naslove koji su popratili događaje.

Postoji i edukacijski dio namijenjen općenito proučavanju života u svemiru, a ostatak je uglavnom zabavan američki kič namijenjen za izradu fotografija na kojima vršite obdukciju (ili ste, još bolje, objekt obdukcije) ili proučavate leteći tanjur u polju. Sve u svemu, za svega 5 dolara, dobivate dobar omjer edukacije i zabave.

Ni toliko godina kasnije, ne nedostaje im turista koji ovdje dolaze iz znatiželje ili barem zezancije na mladenačke dane i seriju koju su obožavali. Roswell je ostao miran, skroman gradić koji osim par muzeja nema naročitu turističku ponudu.

Ipak, u okolici se nalaze popularni Albuquerque i tzv. Park jezera bez dna, pa je Roswell zgodna usputna stanica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju