Iako je originalno trebala biti snimana u Kaliforniji, kreator serije Vince Gilligan tvrdi kako danas ne može zamisliti da su je snimali igdje drugdje nego baš u Novom Meksiku. Štoviše, sad tamo posjeduje kuću i uživa u odmoru.

U Albuquerqueu su snimani deseci većih filmova, od kojih je publici vjerojatno najpoznatiji Dan neovisnosti. Na njegovim setovima radili su Johnny Depp, Tina Fey, Chris Hemsworth i Bryan Cranston, a prema portalu MovieMaker, to je jedan od deset najboljih gradova za život i rad ako ste u filmskoj industriji – pogotovo otkako su srezali porezna davanja.

Serija Breaking Bad, očekivano, privukla je brojne fanove koji imaju priliku u samo jednom gradu obići gotovo sve lokacije na kojima je snimana njihova najdraža serija.

Pizza na krovu kuće vrijedne milijun dolara

Najpopularnija je destinacija, također očekivano, kuća Waltera Whitea. Ona stvarno postoji i pripada privatnom vlasniku čija se obitelj iselila za vrijeme snimanja serije. Donedavno je vlasnik bio susretljiv i strpljiv s brojnim turistima. No fanovi serije ne bi mogli odoljeti porivu da filmski bace pizzu na krov.

Vlasnik kuće tako je postao jedini čovjek na svijetu kojem smeta besplatna dostava pizze i morao je konačno instalirati žičanu ogradu oko dvorišta. No svoj bi problem mogao bi riješiti i dobro unovčiti jer bi kuća procijenjena na 150.000 dolara zbog serije mogla biti prodana za barem milijun dolara.

Octopus autopraonica

Waltovo ponižavajuće radno mjesto s početka serije stvarno postoji. Prije nekoliko godina autopraonicu Octopus kupio je lanac koji ju je preimenovao u Mister Car Wash.

Milijuni fanova pitali su se hoće li zgrada promijeniti izgled. Suočen s kolektivnom panikom, vlasnik je umirio hodočasnike Breaking Bada obećavši da će, svjestan važnosti lokacije, zadržati njezin izgled.

Dobra je vijest da možete uživati u setu filma a da ne ispadnete fanatik, a k tome će vam i auto zablistati.

Na zalogaj u Los Pollos Hermanos

Restoran Los Pollos Hermanos također postoji, samo je u stvarnosti nosio ime Twisters. Nakon popularnosti stečene serijom otvoren je virtualni restoran u suradnji s aplikacijom Uber eats, koji će vam dostaviti specijalitete na kućnu adresu. Nažalost, riječ je samo o kućnim adresama u velikim američkim gradovima.

Tucov ured… i zubi u rijeci

U zgradi u kojoj je Walter postao Heisenberg i raznio ured zloglasnog dilera imena Tuco, nalazi se slatki kafić Java Joe's s kolačima i tortama. 

Osoblje će vas dočekati puno ugodnije nego što bi Tuco, a svaki tjedan razvesele svoje mušterije novim duhovitim natpisima na ploči dobrodošlice. Aktualni pozdravi u vrijeme pandemije su:

''Znate li kako je raditi u uslužnoj djelatnosti za vrijeme pandemije? Sjećate se kad je Titanic tonuo, a bend nastavio svirati? Mi smo taj bend.''

Ili: ''Ulazite li bez maske, morat ćemo vam izmjeriti temperaturu. Napomena: imamo samo rektalni termometar.''

Kada Hank u drugoj sezoni ubije Tucoa, uzima njegove zlatne zube (tzv. grillz) kao trofej. Međutim, nakon izvjesnog vremena počinje ga mučiti paranoja i odlučuje se riješiti zuba tako što će ih baciti u rijeku Rio Grande.

Za potrebe snimanja te scene izrađeno je više od 15 verzija zubi. Zbog ponavljanja scena završili su u rijeci i većinu njih ronilačka ekipa kasnije je izvadila. Međutim, okorjeli fanovi došli su do informacija sa seta koje kažu kako nisu uspjeli pronaći sve – jedan set zubi navodno još uvijek leži na dnu rijeke.

Savršena prilika da uštedite 2500 dolara, koliko koštaju u službenoj prodaji one sa snimanja.

Kad smo kod trošenja novca…

Za šopingiranje u ABQ-u predlažemo šoping-centar u kojem je osebujni odvjetnik imena Saul Goodman (nastalog kao utjeha za klijente: It's all good man) imao svoj ured.

Na ulazu je još uvijek ogroman natpis ''Better Call Saul'', odmah pored gumene verzije Kipa slobode na napuhavanje. Danas je u Saulovu uredu Duke City Sports Bar, kao što je i prikazano u El Caminu.

Još je jedna šoping-destinacija tržnica kakvu još niste vidjeli. Nalazi se na zapuštenom kompleksu željezničkog kolodvora. Sablasna prazna zgrada razbijenih prozora poslužila je kao set za snimanje sastanka, a danas je taj industrijski prostor domaćin lokalnim farmerima i umjetnicima koji prodaju svoje proizvode.

Krafne koje su eksplodirale

Što kupiti osim standardnih suvenira poput majica i čaša? Naš prijedlog: krafne posute šećerastim ukrasima nalik na plave kristaliće. Svi fanovi znat će na što se odnosi iako je skriveno iza imena Blue Sky.

Ideja s krafnama došla je slučajno – za vrijeme snimanja serije približavao se rođendan Aarona Paula, glumca koji glumi Jesseja Pinkmana. Snimateljska ekipa htjela ga je iznenaditi nečim posebnim, pa su iz šale naručili posebne krafne kakve bi Pinkman volio.

Netko iz ekipe postavio je fotografiju oduševljenog Aarona s krafnama na društvene mreže i sve je eksplodiralo – Rebel Donut, dućan s krafnama dobio je toliko upita za proizvod da ga nisu imali kapaciteta proizvesti u tolikim količinama. Na dan kad je izašla finalna sezona prodali su 8 tisuća Blue Sky krafni. Danas su one sastavni dio njihove ponude.

Odmor za kraj

Poželite li spa-tretman na vašoj destinaciji, tu je poznati Great Face & Body, koji u ponudi ima sol za kupku Bathing Bad. Sol izgleda kao da ju je pakirao sam Heisenberg – razlika je samo u sadržaju, koji je u ovom slučaju zdrav.

Za kraj odrađene ture, preporučujemo posjet lokalnoj pivovari Marble Brewery koja je povodom finalne sezone serije stvorila dva nova piva. Oba nose naziv Laž, svijetla verzija zove se Waltova laž, a tamna Heisenbergova laž. Naravno, čim izađu, rasprodaju se, ali možda ulovite dobar trenutak.

Pivovara se nalazi koju ulicu dalje od Waltove kuće. Ne preostaje ništa drugo nego zadovoljno zaključiti turu s čašom dobrog piva i soundtrackom iz serije koji uključuje pjesmu Chaotica hrvatskog benda The Bambi Molesters.

''Čestitam. Sada si i službeno onaj slatki u grupi.''
- Saul Goodman

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju