Postoje gradovi koji imaju svoje simbole i arhitektonska čuda koja morate vidjeti. No, postoje i oni koji su atrakcija samo svojim postojanjem. Ako želite doživjeti izlete zbog kojih ćete misliti da bajke mogu postati stvarnost, donosimo vam zanimljive činjenice o malenim mjestima u Francuskoj u kojima čarolija postaje opipljiva.

1. Dinan - šarmantni gradić kao iz bajki braće Grimm

Idealno utočište za pjesnike i pisce koji žele pronaći inspiraciju skriva se na sjeverozapadnom dijelu Francuske, u poznatoj pokrajini Bretanji. Dinan je šarmantni srednjovjekovni gradić koji je očuvao arhitekturu još iz doba 13. stoljeća. Mnogi ga smatraju najatraktivnijim i najbolje očuvanim starim gradom Bretanje. Svoju slikovitost može zahvaliti luci u kojoj su smještene stare kamene kućice – u mnogima od njih danas se nalaze restorani, kafići i dućani. Zbog arhitekture, bazilike, zidina, rijeka, luka, slatkih malih trgovina i pubova srednjovjekovnog štiha mnogi ga smatraju idealnim mjestom radnje za sve bajke braće Grimm.

2. U čarobnoj Provansi skriva se gradić Eze

Na rivijeri između Nice i Monaca, na visokom brdu, smjestilo se ovo simpatično srednjovjekovno selo Eze. Vijugave popločane ulice ispunjene su povijesnim statuama iz 1700-ih, a posjet gradu nije dovršen bez posjeta botaničkom vrtu koji pruža pogled na grad. Naravno, sve to poslije zalijte čašom dobrog vina te uživajte u pogledu na Mediteran planirajući daljnji obilazak Azurne obale. Kad bi neki crtić tražio novo mjesto radnje, Eze bi Disneyju poslužio kao prava inspiracija!

3. Moustiers-Sainte-Marie je selo koje štiti zvijezda

Čini se kako bajke i legende u Provansi mogu postati stvarnost, barem kad je u pitanju selo Moustiers-Sainte-Marie. Nalazi se na ulazu u kanjon Gorges du Verdon i leži u podnožju dramatičnih stijena iznad rijeke Adou. Poznato je po lončarstvu i kapelici iz 14. stoljeća. Između stijena izvješena je zlatna zvijezda, koju je, prema predaji, tamo postavio vitez.

4. Mjesto u kojem su se skrivali ljepotica i zvijer

Malo mjestašce s površinom od svega 17 kvadratnih kilometara i čak tisuću stanovnika osvojilo je srca francuskih turista, ali i žirija koji ga je uvrstio na popis najljepših sela Francuske. Dobro došli u Riquewihr, srednjovjekovnu idilu na istoku zemlje. Glasine kažu da je selo poslužilo kao inspiracija za Disneyjev crtić Ljepotica i zvijer. Tamo vas čekaju šarene kućice iz 16. stoljeća koje su ukrašene balkonima s cvijećem, a ponose se i odličnim vinom.

5. Kao s umjetničkog platna: Auvers-sur-Oise, Val-d'Oise

U ovom je selu slavni Vincent van Gogh proveo svoje posljednje dane i posjetite li ga, osjećat ćete se kao da ste zakoračili u jednu od njegovih slika. Prošećite se obalom rijeke Oise i poljima žita i shvatit ćete zašto su i mnogi drugi umjetnici upravo ovdje stvarali svoja remek-djela.

Ako ste nakon ovih prijedloga dobili želju da spakirate kofer i uputite se u čarobnu Francusku te više pažnje posvetite manjim mjestima koja skrivaju svoje čarolije, svoju žeđ za putovanjem barem nakratko možete utažiti u Lidlu. U tjednu okusa Francuske od  25. do 31. srpnja čekaju vas sve potrebne namirnice kojima možete pripremiti tradicionalne okuse i mirise Francuske zbog kojih ćete svu čaroliju i užitke imati nadohvat ruke u svojoj kuhinji. U istom tjednu u Lidlu potražite i okuse Sicilije. 

 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju