Postoje gradovi koji imaju svoje simbole i arhitektonska čuda koja morate vidjeti. No, postoje i oni koji su atrakcija samo svojim postojanjem. Ako želite doživjeti izlete zbog kojih ćete misliti da bajke mogu postati stvarnost, donosimo vam zanimljive činjenice o malenim mjestima u Francuskoj u kojima čarolija postaje opipljiva.

1. Dinan - šarmantni gradić kao iz bajki braće Grimm

Idealno utočište za pjesnike i pisce koji žele pronaći inspiraciju skriva se na sjeverozapadnom dijelu Francuske, u poznatoj pokrajini Bretanji. Dinan je šarmantni srednjovjekovni gradić koji je očuvao arhitekturu još iz doba 13. stoljeća. Mnogi ga smatraju najatraktivnijim i najbolje očuvanim starim gradom Bretanje. Svoju slikovitost može zahvaliti luci u kojoj su smještene stare kamene kućice – u mnogima od njih danas se nalaze restorani, kafići i dućani. Zbog arhitekture, bazilike, zidina, rijeka, luka, slatkih malih trgovina i pubova srednjovjekovnog štiha mnogi ga smatraju idealnim mjestom radnje za sve bajke braće Grimm.

Mnogi za Dinan kažu da je jedan od najbolje očuvanih starih gradova Bretanje Mnogi za Dinan kažu da je jedan od najbolje očuvanih starih gradova Bretanje (Foto: Getty Images)

2. U čarobnoj Provansi skriva se gradić Eze

Na rivijeri između Nice i Monaca, na visokom brdu, smjestilo se ovo simpatično srednjovjekovno selo Eze. Vijugave popločane ulice ispunjene su povijesnim statuama iz 1700-ih, a posjet gradu nije dovršen bez posjeta botaničkom vrtu koji pruža pogled na grad. Naravno, sve to poslije zalijte čašom dobrog vina te uživajte u pogledu na Mediteran planirajući daljnji obilazak Azurne obale. Kad bi neki crtić tražio novo mjesto radnje, Eze bi Disneyju poslužio kao prava inspiracija!

3. Moustiers-Sainte-Marie je selo koje štiti zvijezda

Čini se kako bajke i legende u Provansi mogu postati stvarnost, barem kad je u pitanju selo Moustiers-Sainte-Marie. Nalazi se na ulazu u kanjon Gorges du Verdon i leži u podnožju dramatičnih stijena iznad rijeke Adou. Poznato je po lončarstvu i kapelici iz 14. stoljeća. Između stijena izvješena je zlatna zvijezda, koju je, prema predaji, tamo postavio vitez.

Moustiers-Sainte-Marie nalazi se na ulazu u kanjon Gorges du Verdon Moustiers-Sainte-Marie nalazi se na ulazu u kanjon Gorges du Verdon (Foto: Getty Images)

4. Mjesto u kojem su se skrivali ljepotica i zvijer

Malo mjestašce s površinom od svega 17 kvadratnih kilometara i čak tisuću stanovnika osvojilo je srca francuskih turista, ali i žirija koji ga je uvrstio na popis najljepših sela Francuske. Dobro došli u Riquewihr, srednjovjekovnu idilu na istoku zemlje. Glasine kažu da je selo poslužilo kao inspiracija za Disneyjev crtić Ljepotica i zvijer. Tamo vas čekaju šarene kućice iz 16. stoljeća koje su ukrašene balkonima s cvijećem, a ponose se i odličnim vinom.

Riquewihr nalazi se na na istoku Francuske Riquewihr nalazi se na na istoku Francuske (Foto: Getty Images)

5. Kao s umjetničkog platna: Auvers-sur-Oise, Val-d'Oise

U ovom je selu slavni Vincent van Gogh proveo svoje posljednje dane i posjetite li ga, osjećat ćete se kao da ste zakoračili u jednu od njegovih slika. Prošećite se obalom rijeke Oise i poljima žita i shvatit ćete zašto su i mnogi drugi umjetnici upravo ovdje stvarali svoja remek-djela.

Ako ste nakon ovih prijedloga dobili želju da spakirate kofer i uputite se u čarobnu Francusku te više pažnje posvetite manjim mjestima koja skrivaju svoje čarolije, svoju žeđ za putovanjem barem nakratko možete utažiti u Lidlu. U tjednu okusa Francuske od  25. do 31. srpnja čekaju vas sve potrebne namirnice kojima možete pripremiti tradicionalne okuse i mirise Francuske zbog kojih ćete svu čaroliju i užitke imati nadohvat ruke u svojoj kuhinji. U istom tjednu u Lidlu potražite i okuse Sicilije. 

 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju