Za ove gradove čak ne morate ni kupovati avionsku kartu. Dovoljno će biti prekontrolirati automobil ili, još bolje, naći karte za vlak i krenuti u avanturu. Izabrali smo baš sljedeće jer bi trebali zadovoljiti razne vrste putnika...

Bern – za planinski ugođaj

Glavni grad Švicarske čest je gost mnogih razglednica, što i nije čudno ako uzmemo u obzir da se nalazi na obalama rijeke Aare, a ujedno je okružen prekrasnim pogledom na Alpe. Također, grad je prilično bajkovit te njegovo povijesno središte čine uglavnom sjajno sačuvane srednjovjekovne građevine, što je još davne 1983. prepoznao i UNESCO. Ako ih želite pogledati iz ptičje perspektive, predlažemo da svladate 344 stepenice, popnete se do vrha bernske katedrale i uživate u pogledu na grad.

Firenca – gastronomski užici

Nemoguće je odabrati jedan europski grad u kojem možete uživati u hrani, ali ovaj put ćemo vam preporučiti Firencu, u kojoj usput možete guštati i u umjetnosti. Ipak, u toskanskoj ljepotici jest ćete i više no dobro, a posebno valja izdvojiti poznati odrezak „Fiorentina“. Jasno, tu su i tagliatelle koje se sjajno ljube s lokalnim tartufima, ali i mnoštvo drugih specijaliteta. Neće vas razočarati ni desert jer Talijani su oduvijek majstori pripreme svakakvih slastica!

Amsterdam – za sve željne kulture

Zahvaljujući slavnim slikarima kao što su Rembrandt i Van Gogh, zaljubljenici u umjetnost rado posjećuju Amsterdam. Rijksmuseum jedan je od najboljih muzeja na svijetu, ali tu je još i mnoštvo skulptura po ulicama, kao i u malim nezavisnim galerijama. U svakom slučaju, s Amsterdamom je nemoguće pogriješiti.

Sevilla – u potrazi za dobrim vremenom

Iako je ovo vjerojatno odredište do kojeg je mnogo zgodnije doći avioprijevozom, ne čini nam se lošom idejom odlučiti se za jedan daleki put autom do Andaluzije. Ovaj je grad ogledalo povijesti, bilo da razgledavate najveću gotičku katedralu na svijetu, u kojoj je pokopan Kristofor Kolumbo, ili gledate palaču Alcazar. Vrijeme je gotovo cijele godine sjajno i toplo, a vjerujemo kako će vam se svidjeti tapasi i flamenco.

Köln – zanimljiva i neobična arhitektura

Iako se ovaj njemački grad može podičiti rimskim zidinama i srednjovjekovnim crkvama, nisu za baciti ni primjerci moderne arhitekture. Dah oduzima zgrada WDR Arcades, izgrađena od čelika i stakla, a tu je i zgrada Peek & Cloppenburga, koju potpisuje slavni talijanski arhitekt Renzo Piano. U svakom slučaju, ovdje ćete moći vidjeti kako je izgledala gradnja prošlosti, ali i kako izgleda gradnja budućnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju