Caffe Ziferblat, što na ruskom (u slobodnom prijevodu) znači brojčanik, naplaćuje svojim gostima tri penija za svaku minutu koju provedu unutra (cca 18 kuna po satu). Gosti na ulazu iz ormara uzmu sat koji ostaje s njima na stolu do izlaska. Sami si pristave kavu, čaj ili hranu, a neki čak i operu svoje posuđe za sobom.

Model se već pokazao uspješnim u Rusiji, gdje vlasnik Ziferblata Ivan Mitin, posjeduje devet takvih kafića i ugošćuje 30.000 posjetitelja mjesečno. Kafić je opisao kao društvenog eksperimenta - "Ideja je bila stvoriti ugodan, domaći feeling, gdje će posjetitelji biti tretirani više kao trenutni stanari nego kao kupci."

Tijekom posjeta Ziferblatu, gosti mogu sami sebi pripremiti kavu iz aparata, pripremiti hranu u kuhinji ili pak mogu biti i posluženi. Londonska 'podružnica' Ziferblata na adresi 388 Old Street uređena je sa neobičnim namještajem, antiknim klavirom i policama s velikim izborom knjiga. Tijekom prvog mjeseca londonski je Ziferblat već privukao neke stalne mušterije. Mitin kaže da su Londončani odmahprihvatili takav koncept. Malo je smiješno vidjeti kupce kako stoje u redu i čekaju da operu svoje šalice, što nije obavezno - ali se cijeni. Neki čak operu i tuđe posuđe.

 

Dakle, mješavina hostela i kuhinje dan nakon tuluma kad roditelja nema cijeli tjedan - nama se sviđa, prvi od vas tko naleti, neka nam javi dojmove!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju