Norton Conyers
ime je srednjevjekovnog engleskog zdanja u Wensleydaleu, u Sjevernom Yorkshireu iz 14. stoljeća koje je nadahnulo poznati roman Jane Eyre. Neki povijesni izvori pokazuju da je njegova spisateljica posjetila kuću prije 175 godina.

U potkrovlju kuće tada je obitavala 'luda žena Mary' koja je, navodno, nadahnula lik gospođe Rochester, ali i 'potpalila' strukturu romana Jane Eyre. Charlotte Bronte u knjizi iz 1847. godine čak i i nakratko opisuje povijesno zdanje na tri kata.

U želji da sačuvaju važan dio britanske povijesti, vlasnici zdanja od 17. stoljeća - plemenita obitelj Graham odlučila je uložiti velika novčana sredstva kako bi ga spasili od zuba vremena.

Nakon osam godina restauracije, koje povijesni stručnjaci nazivaju herojskom obnovom, kuća je primila prestižnu nagradu The Historic Houses Association od aukcijske kuće Sotheby, te su je otvorili za posjet javnosti.

U njenim se vrtovima organiziraju svadbene svečanosti i druge proslave, a istu možete posjetiti uz prethodnu najavu - potpuno besplatno.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju