Koper
Glavni grad slovenske obale Koper je mjesto koje svakom svom posjetitelju nudi puno toga. Ako se za Ljubljanu veli da je izgrađena pod utjecajem Austrije onda se za Koper može reći da je izgrađen pod utjecajem Italije.

Koper, posebice njegov stari dio, je cjelina sama za sebe. Doći ovdje i ne lutati prekrasnim ulicama i diviti se mediteranskoj arhitekturi svakako bi bio veliki gubitak. Na Titovom trgu nalazi se Bell toranj visoko 54 metara. Bez obzira dolazili s kopna ili s mora ovaj toranj je prvo što ćete vidjeti jer dominira vizurom Kopra. Prvenstveno je bio dio staro rimske utvrde, a kasnije je prenamijenjen u crkvu. Na visini od 43 metara nalazi se vidikovac sa kojeg se pruža veličanstven pogled na okolicu. Do njega vodi samo 206 stuba, u jednom smjeru.

Na južnoj strani Titovog trga nalazi se Praetorian palača koja je izgrađena za potrebe valstelstva u 15. stoljeću. Izgrađena u venecijansko gotičkom stilu dugo je služila kao ljetnikovac venecijanskom knezu. Od 1990. godine u njoj stoluje gradonačelnik, a isto tako u njoj se nalazi Turistički informativni centar. Palaču se može razgledati svakodnevno, a ulaz je besplatan. Okolica Kopra idealna je za jednodnevne izlete pješačenjem ili biciklarenjem. Svu opremu potrebnu za te aktivnosti možete unajmiti na licu mjesta a isto tako i vodiče koji će vas voditi utabanim stazama. Obavezno napravite i izlet u Piran i posjetite prekrasnu staru jezgru grada.

Celje
Treći po veličini grad u Sloveniji, Celje je imao burnu povijest. Prvi su ovo područje nastanili Kelti, a kasnije Celje prerasta u važno gospodarsko i vojno središte. Prepustite se atmosferi uličnih zbivanja i promatrajte svijet oko sebe dok šećete gradskom jezgrom. Ne brinite, nećete se izgubiti. Iza svakog ugla vas čeka novi doživljaj. Popločene ulice uz srednjevjekovne gradske zidine, veličanstvena pročelja zgrada i ugodni trgovi - pridružite se domaćim ljudima.

Celjani su ponosni na sve što imaju i poznati su po tome da cijene kvalitetno korištenje slobodnog vremena – osjetite puls grada kroz njihove oči. I ne zaboravite na gradski park. Nalazi se tek nekoliko koraka od središta grada i u ljetnim mjesecima vam pruža gradsku plažu, ugodan društveni prostor za sve generacije.

Ako se nađete u Celju svakako posjetite Stari Grad koji se nalazi izvan centra grada. Stari grad je zaista poseban i veleban. Svakako 'must see' (slovenski: treba videti) točka Celja koju nikako ne smijete propustiti, bez obzira na to odakle dolazite. Veličanstven dvorac sa zidinama koji s brežuljka iznad grada vlada već stoljećima ostavit će vas bez riječi kada ćete ga ugledati izdaleka. A kada ga posjetite, zauvijek će vam ostati u sjećanju. To je najveći srednjovjekovni dvorac u Sloveniji, a otvoreni je svaki dan u godini.

Jesenice
Općina Jesenice nalazi se na sjeverozapadu Slovenije, na granici sa Austrijom, a nalazi usred alpskog planinskog masiva. Sjevernim dijelom općine pružaju se Karavanke, a južnim Julijske Alpe. U sredini se nalazi dolina Save Dolinke, koja je pogodna za život i gdje su smještena sva naselja općini.
Jesenice su danas poznate kao sjedište najveće slovenske tvornice čelika Acroni i hokejaškog kluba Acroni Jesenice. U prošlosti je mjesto bilo poznato po rudarstvu i metalurgiji, koji su sve do nedavno bili glavni ekonomski pokretači u mjestu i općini.
Ako se nađete u Jesenicama svakako posjetite Staru Savu, Ruadovu palaču, Kasarnu, Crkvu Marijnu uznesenja, Savske jame i predlažemo kratki izlet u Kranjsku Goru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju