Maldivi
Ovaj zapanjujući arhipelag smješten je u samom srcu Indijskog oceana i poznat je po svilenim, bijelim pješčanim plažama, pješčanim liticama i prekrasnim mjestima za ronjenje i plivanje. Tropski raj kao ni jedan drugi, ali - u velikoj opasnosti. Maldivi su država na najmanjoj nadmorskoj visini, ako se uopće tih par metara može nazvati nadmorskom visinom, a zbog dizanja razine mora pod utjecajem klimatskih promjena mogli bi nestati za manje od jednog stoljeća.

Mrtvo more
Plaže su ovdje slanije nego bilo gdje na svijetu, ali i poznate po svojoj ljekovitosti, što dovodi milijune posjetitelja kako bi se okupali u vodama punim minerala. No, ovaj izvor zdravlja i vitalnosti mogao bi nestati u sljedećih 50 godina zbog prekomjernog iskorištavanja rijeke Jordan od strane zemalja kroz koje teče. Rijeka Jordan je glavni izvor vode za Mrtvo more koje se u posljednjih 30 godina smanjilo za 30%.

Otočje Galapagos
Ovo otočje je poseban raj koji svakako vrijedi sačuvati. Postalo je poznato po radu Charlesa Darwina, koji je proučavao neke od najfascinantnijih životinja koje žive samo ovdje. Razvoj turizma i nagli rast posjetitelja doveli do uvođenja nekih invazivnih vrsta koje bi mogle poremetiti ravnotežu ovog ekosustava. Svinje i štakori, koji nisu domaće vrste ovog područja, počeli su raditi velike probleme. Zbog toga je danas otočje Galapagos zaštićeno od strane UNESCO-a kao područje od posebne zaštite.

Goa
Ova 102 kilometara duga plaža u nekadašnjoj portugalskoj koloniji - polako nestaje. Sve to zbog erozije, gradnje i uništavanja vegetacije, a za sve je kriv čovjek. Indija je poznata po hramovima i prekrasnoj arhitekturi, no malo tko stvarno zna cijeniti ljepote plaža koje se nalaze uz Indijski ocean, a to se nikako ne bi smjelo dozvoliti.

Phu Quoc
Ovaj skriveni djelić raja nalazi se na jugozapadnoj obali Vijetnama, sa svojim praznim pješčanim i plažama, puteljcima i bungalovima - u potpunosti je netaknut od turista. Nažalost, situacija se okreće na gore. Vlada Vijetnama odlučila je ovaj mali raj pretvoriti u turističku oazu s međunarodnom lukom, resortima, betonom... Namjera je privući preko sedam milijuna turista godišnje.

Mullins Bay, Barbados
Erozija je najveći neprijatelj plaže koja se nalazi na opjevanom Karipskom otočju. U namjeri da se očuva ljepota ove plaže, izgrađeno je nekoliko podvodnih zidova kako bi se spriječila erozija, no time je samo nanešena šteta njenoj ljepoti. Bungalovi i kućice na stupovima isto tako nagrđuju prirodnu ljepotu ovog raja na Zemlji. Uz sve to i intenzivnu betonizaciju - plaža polako nestaje. Požurite...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju