Cijeli put je 'u glavi' sada samo reprezentacija treba izboriti nastup, sada samo treba uštedjeti par tisuća kuna (bolje eura), sada samo treba nagovoriti šefove da vam odobre mjesec dana godišnjeg odmora i to je to.

Dakle plan postoji, sada ga samo treba realizirati. Za početak da bi na SP-u navijali za naše oni se tamo trebaju i kvalificirati, ali to ćemo kao i svi Hrvati samouvjereno skočiti pred rudo i označiti kao: obavljeno! Zatim, avionska karta. Recimo da povratnu kartu Zagreb - Rio de Janeiro kupite danas koštati će vas oko 8.500 kn, uz nadu da će naša reprezentacija odigrati sve utakmice na jugu Brazila jer u protivnom ćete trebati još lokalnih avio karata čije se cijene trenutno kreću oko 1.500 kn.

Smještaj možete također rezervirati već sada, ali neznamo u kojim gradovima će igrati Hrvatska (za potrebe ovog članka praviti ćemo se da je to Rio de Janeiro). Tako npr. hotel s tri zvjezdice u Rio de Janeiru trenutno košta oko 6.000kn tjedno, dok oni s dvije zvjezdice koštaju upola manje. Naravno, što duže čekate sve će biti manje raspoloživih soba, a i cijene bi mogle rasti rapidno što se bude bližio početak prvenstva. Uzmemo u računicu da između prve i posljednje (treće) utakmice u grupi prođu dva tjedna & ako naši nogometaši prođu grupnu fazu najecanja- moguće je da ćete ostati i tri tjedna.  Zadatak: predvidite do koje faze natjecanja će doći 'kockasti' i izračunajte si trošak smještaja.

Cijena piva u RDJ je oko 9 kuna za domaća piva (Brahma, Skol...), dok za neka od planetarno poznatih piva treba izdvojiti od 15 - 20 kn. Oni koji pak preferiranju vino moraju odvojiti u svom budžetu oko 12 - 15 kn za decilitar vina. Sve ove cijene su trenutne i mogle lako biti dvostruke kada brazilske gradove napadnu horde žednih turista.

Troškovi za hranu su najelastičniji jer se možete hraniti u lokalnom supermarketu ili ići po restoranima. Naši izvori tvrde da u budget restoranima možete dobro jesti za 50ak kuna, ali isto tako naši izvori vjeruju da će cijene skočiti najmanje 100% za vrijeme SP-a. Istu cijenu ćete platiti i u fast food lancima za nekakav combo meal.

Počela je prva faza prodaje ulaznica za svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Cijena najjeftinije karte bit će 15 dolara, ali one su predviđene za stanovnike Brazila, dok će od 85 do 175 dolara koštati ulaznice za strane državljane za utakmice po skupinama. Za finale na Maracani trebat će se izdvojiti od 440 do 990 dolara. Jedna osoba može kupiti četiri ulaznice, a u prodaji će ih ukupno biti tri milijuna.

Kako bi kupili legalno krate od organizatora prvo morate aplicirati na službenoj stranici FIFA-e, a zatim vas mora pomaziti sreća da vas lutrija izvuče kao sretnog dobitnika karte koju onda morate naravno platiti. U slučaju da niste te sreće, preostaje vam da se nekako 'ogrebete' za kartu kod sponzora natjecanja ili lokalnog nogometnog saveza. Ako ni to ne uspijete, onda preostaje da krenete u Brazil u nadi da ćete pronaći nekoga tko na licu mjesta ima 'kartu viška' ili da utakmice pratite na džinovskom platnu koje će biti smješteno na Copacabani - što morate priznati je isto dobar provod.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju