Na samom istoku Danske, na obali otoka Zealand, postoji mjesto s kojeg se pruža pogled na Baltičko more, Sjeverno more i švedske susjede preko puta, udaljene svega nekoliko kilometara. To je grad Helsingor, s čijih razglednica nikad ne izostaje njegov povijesni čuvar i slavni simbol: dvorac Kronborg.

Danas je jedan od najpoznatijih renesansnih dvoraca sjeverne Europe. Izgradio ga je kralj Eric od Pomeranije početkom 15. stoljeća kao utvrdu koja je narednih godina izrasla u veliki dvorac.

Budući da je prolaz u Baltičko more širok svega nekoliko kilometra, dvorac je igrao važnu stratešku ulogu. Cijeli grad bogatio se na naplaćivanju prolaza brodovima, a jaka utvrda sve je više postajala simbol tog bogatstva i moći.

S godinama je poprimio raskošan, bajkovit izgled. Nisu ga uništili ni požar ni švedska vojska koja ga je opljačkala u 17. stoljeću. Ipak, ti su događaji uzeli svoj danak i luksuzni kraljevski život polako je napustio njegove odaje. Umjesto društvene kreme prostor su preuzeli danski vojnici i pretvorili ga u svoje skladište.

Nešto je (bilo) trulo u državi Danskoj

Nesretni događaji i dvorac bili su prikladna kulisa za Shakespeareovu tragediju Hamlet s početka 17. stoljeća. Iz opisa nesavršenog svijeta, države koja grca u moralnoj i političkoj korumpiranosti te atmosfere na dvoru kojim vladaju spletke, koristoljublje i licemjerje, rođen je izraz „Nešto je trulo u državi Danskoj“.

Horacio je na to odgovorio: „Nek' je nebesa vode!“ Stoljećima kasnije Danska je uzor mnogima diljem svijeta po svojoj progresivnoj politici, otvorenosti i filozofiji dobrog življenja.

Kako ga je Shakespeare uzeo za mjesto radnje, tako su i Danci njemu u čast na godišnjicu smrti u dvorištu dvorca počeli izvoditi predstavu Hamlet. 

Svakog ljeta možete i sami uživati u predstavama i glazbenim događanjima okupljenima pod nazivom Shakespeareov festival. Nije li to ipak najbolja pozornica za gledanje Hamleta?

Za kraj, još jedna priča - o velikim i malim junacima

Šetajući se tunelima dvorca, možete naići na kip muškarca koji zamišljeno sjedi nad mačem. To je legendarni vitez iz mitologije i narodni heroj Holger Danske.

Simbol je danskog identiteta i nacionalnog ponosa, a prema legendi otvorit će oči i zgrabiti svoj mač jednog dana kada Danskoj opet bude prijetila opasnost.

To se na neki način i dogodilo tijekom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, kada je na noge ustala jedna od najvećih skupina dobrovoljaca formiranih u „Holger Danske - pokret za oslobođenje“.

Stotine Danaca i stanovnika Helsingora pomogle su tada svojim židovskim sugrađanima sakrivši ih u svoje kuće i crkve, dok su čekali znak da ih sigurno mogu prebaciti brodovima u susjednu Švedsku. Tijekom samo tri noći u listopadu 1943. godine Danci su prokrijumčarili čak 8000 Židova i političkih aktivista, te im tako spasili živote.

Samo jedan od razloga za posjet Danskoj

Iako je dvorac Kronborg top turistička destinacija u gradu, ne treba zanemariti ni zabavni Muzej pomorstva, gradski muzej, šarene ulice s kafićima i dućanima danskih specijaliteta te obližnju palaču Fredensborg i dvorac Frederiksborg.

U Danskoj također možete posjetiti Muzej sreće, najstariji zabavni park na svijetu ili razgledavati neobičnu arhitekturu gradova i sela.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju