Možete li razlikovati iskreni osmijeh od lažnog? Što je uopće sreća i biste li, kada biste mogli, pristali živjeti u svijetu u kojem postoje samo sreća i ugoda? Takva i slična pitanja postavljaju se gostima koji dolaze u Muzej sreće u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu.

Smješten ju podrumu zgrade koja datira iz 18. stoljeća u starom gradu, a začetnik i voditelj muzeja je Meik Wiking, autor triju međunarodnih bestselera u kojima se upravo bavio – poimanjem sreće. Stoga i muzej više nego jasno pokazuje na koji je način sreća uključena u svaki dio naših života, s osam soba koje temu istražuju iz različitih perspektiva.

 

 

Kako se kazuje u muzeju, cijeli projekt stvoren je s ciljem da doslovno „oživi“ sreću i podsjeti posjetitelje što im uistinu daje vrijednost i čini im da se osjećaju dobro. „Vjerujemo kako će gosti otići barem malo mudriji, malo sretniji i malo motiviraniji da svijet učine boljim mjestom za život“, smatra i sam Meik Wiking.

Muzej je interaktivan, pa se posjetitelji prilikom obilaska mogu uključiti u razne eksperimente. Jedan od njih je i podizanje novčanika punog novca koji je bačen usred muzeja. Nakon toga ćete saznati koliko su novčanika diljem svijeta istraživači namjerno izgubili te koliko im je njih – vraćeno. Tu je i prikaz kako određeno okruženje utječe na sreću, baš kao i pokazivanje mape s poretkom zemalja prema posljednjem Svjetskom izvještaju o sreći.

 

 

„Danska je, s obzirom na dobar plasman na ljestvicama sreće, tj. s obzirom na činjenicu kako je u poretku uvijek pri samom vrhu, idealan dom za muzej koji je fokusiran na to kako poboljšati život“, pojašnjava Wiking.

Muzej otkriva ponešto i o osmijehu Mona Lise, ali i ima kutak s doniranim stvarima ljudi iz cijelog svijeta, koji su se baš tad – osjećali sretnima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju