Kad pomislite na svjetske prijestolnice hrane, uobičajena mjesta vam padaju na pamet: Pariz i njegovi intimni bistroi, ogromna raznolikost ulične hrane u Hong Kongu, New York sa svojom ponudom svega i svačega, tržnice i ponuda Barcelone.

Međutim, prema čitateljima časopisa Conde Nast Traveller, najbolji grad za hranu trenutačno nije niti jedno od tih mjesta. Anketa koju su napravili dodijelila je tu laskavu titulu talijanskom gradu Bologni, glavnom gradu i središtu regije Emilja i Romanja.

Da, Bologna ima mnogo više od poznatog ragua alla bolognese. Ovaj grad i šira regija Emilija i Romanja zaslužni su i što uživamo u balzamičnom octu, mortadeli, parmezanu i sjajnim šunkama. Dodatno, smatra se kako odavde potječu lazanje, ali i tortelini.

Kulinarska tradicija itekako je živa i dalje, pa se grad još uvijek ponosi ponudom hrane i preplavljen je mjestima za jelo: od lokalnih zalogajnica i tržnica s blistavo svježim povrćem do restorana s Michelinovim zvjezdicama. Kad tako pogledamo, ni ne čudi što je proglašen svjetskom gastronomskom prijestolnicom.

Osim toga, Bologna nudi mnogo više od same gastronomije, tako da je definitivno valja obići. Od srednjovjekovnog starog grada i skoro tisućljeće starog sveučilišta do trgova i kultnih arkada, postoji mnogo razloga zašto grad posjećuje više od 1,5 milijuna turista svake godine.

Dakle, ako ste tražili svoje sljedeće talijansko odredište, a volite povijest i bogatu gastronomsku ponudu, zaputite se put Bologne.

5 genijalnih gradića u Italiji za planiranje vašeg sljedećeg putovanja Alberobello Cefalu Polignano a Mare +1 Sperlonga

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju