Svi smo ponekad imali neugodno iskustvo s radnicima u turizmu i ugostiteljstvu tijekom naših putovanja svijetom. No, ponekad se slična iskustva različitih putnika baš nekako koncentriraju u istim državama, povlačeći za sobom onu misao da – gdje ima dima, ima i vatre.

Ova misao je, naravno, inspirirala brojne članke i diskusije na online forumima, u nastojanju da putnici dođu do konačnog odgovora: u kojoj zemlji su stanovnici najbahatiji prema turistima? Naravno, ne treba generalizirati i nećemo nikoga osuđivati, ali zabave radi možemo se osvrnuti na neka nezgodna iskustva koja smo možda i sami imali. Pa, evo koje se države najčešće spominju u kontekstu nestrpljivog odnosa prema turistima.

Grčka: Mediteranski mentalitet koji ne sjeda svakome

Na neslavnom popisu našli su se i Grci koji turistima nude prekrasne antičke spomenike, bogatu povijest, ukusnu hranu, rajske plaže… I dnevnu dozu slanja turista natrag odakle su došli. S obzirom na to da Grčku godišnje posjeti čak 30 milijuna turista, možemo pretpostaviti kako su ih se neki zasitili ili počeli uzimati zdravo za gotovo - što je pomalo nezgodno za zemlju čije se ime već desetljećima vezuje uz financijske probleme i dugove. S druge strane, simpatizeri veselih Grka kažu kako je vjerojatno riječ o američkom nerazumijevanju mediteranske potrebe da se priča glasno, maše rukama i zalazi u tuđi intimni prostor, pa to odaje dojam nepristojnosti.

Rusija: Hladni i oštri – ili samo iskreni?

Ruski mentalitet prilično je različit od zapadnjačkog, što se vidi i u uslužnim djelatnostima. Dok Zapadnjaci poslužuju klijente s osmijehom i čak pomalo lažnim ljubaznim pitanjima, Rusi se ne smiju ako to ne misle i često su vrlo šturi i direktni. Nisu skloni upakirati kritiku kako bi zvučala pristojnije, pa premda ovo ne dolazi iz loše namjere – može tako ispasti u sudaru dvaju kultura. Štoviše, neki tvrde kako i preferiraju takav pristup jer uvijek znaju na čemu su.

Njemačka: „Misle da su bolji od ostalih!“

Osjećaj da se stanovnici Njemačke ponekad nose kao da su iznad ostalih, izrazili su brojni putnici. Na što su drugi rekli: „Pa, imaju i dobro pokriće za to.“ Kao i za Ruse, mnogi će za stanovnike Njemačke reći da su hladni, ukočeni i neprijateljski nastrojeni, dok će drugi reći kako je samo potrebno malo više vremena da se s njima uspostavi intimniji odnos i pravo, istinsko prijateljstvo.

Velika Britanija: Britanci glasali sami za sebe na popisu najneljubaznijih domaćina

Čini se da su Britanci odlučili prihvatiti kritiku koja im se često upućuje. Ne samo prihvatiti, već prigrliti i živjeti ju punim plućima. Stoga ne čudi da su glasovi poklonjeni Velikoj Britaniji kao najneljubaznijoj turističkoj destinaciji uvelike stigli od samih Britanaca. Ostaje utjeha da, čak i kad su Britanci bezobrazni prema vama, to izvedu na svoj duhovit način pa se barem dobro zabavite. Makar bilo na vlastiti račun.

Francuska: Bahatost koja je dosegla legendaran status i odnijela pobjedu

Na prvom mjestu većine ljestvica našli su se Francuzi. Njihova bahatost prema turistima i prevrtanje očima na svaki pokušaj komunikacije na francuskom postali su već legendarni, pa se mnogi pitaju koliko je stvarna ta reputacija, a koliko rezultat samoispunjavajuće turističke predrasude. Kako god bilo, njihova reputacija materijalizirala se u filmovima, pjesmama, TikTokovima, pa čak i šaljivim turističkim reklamama drugih država – primjerice Talijana koji poručuju: „Dođite u Italiju, mi smo dragi ljudi, nismo kao Francuzi.“

Stvari na koje se turisti najviše žale u Lijepoj Našoj: "Da sam znao, ne bih došao u Hrvatsku" Hrvatska - 1 Hrvatska - 4 Hrvatska - 3 +1 Hrvatska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju