Prije nego što su Alpe postale raj za skijaše i planinare zeleni obronci bili su načičkani ljupkim kućicama koje su tada bile od velikog značaja za lokalnu zajednicu. Drvo potamnjelo od sunca, snijega i kiša u kombinaciji s kosim krovovima, livade pune cvijeća i Matterhorn u daljini čine prizor koji se ne može opisati riječima. Stoljećima stari ambari koji su nekoć bili puni žitarica i dan danas krase visoke alpske doline. Mnogi od njih nalaze se u Zermattu, popularnoj destinaciji u regiji Valais i svjedoče kao spomenici prošlosti ruralnom krajoliku.

Zahvaljujući tim malim skladištima hrane planinske zajednice mogle su biti samoodržive. Svakodnevica tada nije bila laka – trebalo je puno raditi i pješice savladavati visoke prijevoje, kao i probijati se kroz snijeg. Drvene kućice za čuvanje hrane nisu se gradile nasumično – pratile su kretanje stanovnika koji su se selili kako su diktirala godišnja doba.

Matterhorn - 7 Zanimljivosti Prelijep i strašan: Alpski rog iz legendi i alpinističke mašte koji je dobro naplatio svojim prvim posjetiteljima

Drvene hraniteljice

Niti njihov dizajn nije bio slučajan: kako bi se dragocjene žitarice zaštitile od štetočina i vlage, kućice su dobile drvene noge, stupove koji su ih držali na sigurnoj udaljenosti od tla. Većina ambara nema više svoju funkciju pa zjape prazni. Neki o njih služe kao utočište za ovce tijekom nemilosrdnih zima, a u nekima se i dalje čuva raž za pripremu tradicionalnog kruha – roggenbrota.

Zermatt - 3 Zermatt - 3 (Foto: Shutterstock)

Prije se taj kruh pekao u zajedničkim pećinama, koje je dijelilo i do 20 ljudi. Nakon što je vlak počeo tutnjati tim dijelom Švicarske, krajem 19. stoljeća ljudima je postalo jeftinije kupovati žitarice u dolini. S pojavom turista poljoprivreda je sve više padala u drugi plan, a Drugi svjetski rat do kraja je ugasio agrarni način života u Zermattu.

Zobena kaša Hrana i piće Alpski recept za snagu i dobro raspoloženje: Zdjelica zdravlja od koje ćete biti siti pola dana

Srećom, neki ambari polako dobivaju novu svrhu. Lokalni umjetnici i arhitekti od drvenih kućica stvaraju igraonice za djecu i mjesta na kojima posjetitelji mogu naučiti nešto više o tradicionalnim alatima, kao i povijesti tog kraja koji je nekoć bio neraskidiv od poljoprivrede.

Kuća za idilični odmor

Također, u nekim od kućica možete i prespavati. Kućica Kalu-Gädi na mirnoj lokaciju u Zermattu iznajmljuje se na AirBnbu i neumorno skuplja komplimente gostiju. Starinska vanjština skriva modernu kuhinju i udoban namještaj, kao i podno grijanje. Odvede li vas želja za mirnim odmorom u ovaj kutak Švicarske Kalu-Gädi bi mogao poslužiti za autentičan odmor – kao iz dječjeg romana Heidi autorice Johane Heusser-Spyri.

Za bogate i hrabre: Najviši bazen na svijetu u kojem plivate 200 metara iznad tla Aura Skypool Dubai - 6 Aura Skypool Dubai - 5 Aura Skypool Dubai - 4 +2 Aura Skypool Dubai - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju