U najlipšem gradu na svitu možete danima istraživati uzbudljivu prošlost i kulturne znamenitosti koje otkrivaju uglačane kamene ulice i ljupki trgovi, ali i upoznavati Split kroz ljude, gastronomiju i plaže. No poželite li se udaljiti od šušura, krenite na istok prema predivnoj prirodi i jednoj od uređenih staza koje nude poglede za pamćenje, kao i crtice iz uzbudljive prošlosti ispisane na pločama. 

Neke od vidikovaca koji se ne zaboravljaju pronaći ćete na krajnjem istoku Splita - na području Žrnovnice i Srinjina, gdje vas čekaju tematske staze: Put do Sv. Jure, koja se proteže od kanjona Vilar do Sv. Jure na Perunskom, kao i nedavno otvoren Dioklecijanov put, koji vodi predjelom između Žrnovnice i Srinjina. Carska staza nekoć je bila i službeni put drevnih Rimljana od Salone prema istoku,

Priča o praslavenskom bogu munje i groma Perunu, koji je svoju kršćansku inačicu dobio u Sv. Juri, bila je povod za označavanje prve tematske staze Put do Sv. Jure.  Turistička zajednica grada Splita otvorila ju je prije koju godinu sa sjeverne strane brda Perun, predivnog planinskog masiva dugog 17 km, a visokog 450 m. 

Obje staze čine dio Perunove kružne staze koja broji 14,5 km, jednim dijelom na području Splita, odnosno Žrnovnice i Srinjina, a drugim dijelom na području Podstrane i Strožanca. Svih šest staza što se nalaze na njoj obrađuju temu praslavenske mitologije.

Staze jednim dijelom oplemenjuju skulpture Ivana Tokića, poznatog klesara i služe kao mala okupljališta, ali i poučni ukrasi na kojima se možete pobliže upoznati s poljičicom na kojoj je ispisano ime Dioklecijanovog puta, kao i brojne povijesne zanimljivosti s informativnih ploča, koje napisala Fea Munitić.

Perunov boj (reljef na pročelju mjesne crkve u Žrnovnici) Perunov boj (reljef na pročelju mjesne crkve u Žrnovnici) (Foto: Ivana Vrdoljak/TZ Split)

Putem Peruna

"Brdo Perun kralježnica je žrnovačko-podstranskog prostora. Vizualno dominira čitavim krajobrazom – podstranskim kao pitomo zaleđe, a žrnovačkim kao moćan štit pred morem. Zahvaljujući mreži poučnih pješačko-planinarskih putova i šetnica – duž rijeke Žrnovnice, u priobalju, duž podnožja i obiju padina brda te na vršnom brdskom grebenu – Perun je gostoljubiv i pristupačan posjetiteljima svih sklonosti i uzrasta.

Dioklecijanov put - 1 Dioklecijanov put - 1 (Foto: Karlo Lolić)

Putovi su tematski povezani, ujednačeno obilježeni te opremljeni odmorištima, info-pločama i vidikovcima. Obuhvaćaju zanimljivosti i mjesta koja su povijesno, kulturno i izgledom snažno obilježila brdo i njegovo okružje. To su prapovijesne utvrde i obredne gomile, pretkršćanska svetišta, zidine i ostatci antičkih vila i prometnica, srednjovjekovne crkvice i nekropole, začudni botanički i reljefni detalji nasuprot idiličnom ugođaju maslinika i voćnjaka te fantastičan panoramski pogled s Peruna na sve četiri strane svijeta.

Stožerna točka svakako je vrh Perunsko, prastaro hrvatsko svetište, jedno od najočuvanijih praslavenskih svetišta u Europi. Iako svetišta više nema, ima božanstvenih prizora i ugođaja. Samo, popeti se mora...“, piše Fea Munitić.

Dioklecijanov put - 2 Dioklecijanov put - 2 (Foto: Ivana Vrdoljak/TZ Split)

Dioklecijanov put

Tematska staza Dioklecijanov put od Žrnovnice do Srinjinama  (i obrnuto), duga je 4,5 km i nije zahtjevna; da biste je prehodali trebat će vam oko dva sata. Na početku antičke staze u Srinjinama vidjet ćete mali park s kamenim instalacijama i mediteranskim biljem, a u šetnji pronaći i informativne ploče s raznim zanimljivostima, klupe za odmor, kao i predivne poglede s vidikovaca na kojima ćete poželjeti zastati.

Uživajući u zelenilu dočekat će vas table koje prate povijesni razvoj kraja te se tematski nadovezuju na one postavljene na Putu do Sv. Jure, ali i služe kao zasebna cjelina. Doznat ćete tako da su od rodnih vinograda koji su nekoć prekrivali blage padine Sridivice, na sjevernoj strani Vilara, preostali jedino suhozidi. Nekadašnjih loza više nema, baš kao niti vila o kojima se pričalo da se povremeno spuste iz Vilanjskog grada pod oblacima u predivnu udolinu.

Put do Sv. Jure - 2 Put do Sv. Jure - 2 (Foto: Ivana Vrdoljak/TZ Split)

Naučiti možete i nešto više o mitološkom Velesu, koji se povezuje sa svetim Nikolom, zaštitnikom putnika čija je crkvica iz 12. stoljeća podignuta na ulazu u udolinu Vilara. Zanimljiva je i legenda o Dioklecijanovom posjedu s velikim ribnjakom, pokraj izvora u Srinjinama, na zasad neistraženom antičkom lokalitetu Lišnjak, gdje je car navodno dolazio zaboraviti na brige i opustiti se. 

Staza je posljednjih godina uređena zahvaljujući trudu Turističke zajednice grada Splita, podršci TZ Splitsko-dalmatinske županije, kao i brojnim volonterima iz Srinjina, Planinarskog društva Perun i udruge Žrvanj.

Osim upoznavanja s Dioklecijanovim putem, krenuti možete dalje – čeka vas Put do Sv. Jure ili pak jedna od staza Podstrane. A kada ih jednom otkrijete, vrlo vjerojatno ćete se im poželjeti i vratiti.

Medvednica samo za „odabrane“: Kako provesti najbolji vikend na Zagrebačkoj gori Highlander Medvednica - 21 Highlander Medvednica - 20 Highlander Medvednica - 19 +17 Highlander Medvednica - 18
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju