Tradicionalno okupljanje planinara, kako bi se najavila nova Highlander sezona, pričalo o planovima, povezalo za prijevoz i smještaj na nekim udaljenijim lokacijama i naravno bacilo oko na sve što od nove opreme tko ima, odvilo se prošlog vikenda na predivnoj zelenoj Medvednici. Zagrebačka gora, prva u proljetnom kalendaru Highlandera, idealna je za sve navedeno pa tako i za planove o budućim druženjima na nekom od Highlander događanja…

Što je Highlander?

A što je Highlander uopće? Iako smo na ovo pitanje prije pet godina, kada smo postali medijski partneri inicijative koja je pokrenuta iz ravne Slavonije, morali puno detaljnije odgovarati, danas vjerujemo da mnogi to znaju i zato samo kratko – to je druženje u prirodi, gdje u različitim formatima staza (od cca 30, 55 ili 100 kilometara) sve svoje nosite na leđima. Znači šator, odjeća, voda, hrana… sve je u ruksaku, a organizator na kontrolnim točkama osigurava nadopune vode i hrane te još neke stvari, ali o tome više možete doznati ovdje.
Još kraće - Highlander je jedna od boljih stvari koje čovjek može doživjeti, nije za svakoga, ali nije baš i da uz malo pripreme, kvalitetne opreme i puno dobre volje ovakav događaj ne možete uspješno završiti.

Krv, znoj i suze: Stazama surovog Velebita koje uvijek vode do osmijeha Highlander Velebit 2023. Highlander Velebit 2023. - 23 Highlander Velebit 2023. - 14 +39 Highlander Velebit 2023. - 18

Zamke "pitome" Medvednice

Međutim, kako je Medvednica dostupna većini koja se prijavi i poznata gotovo svakome te visoka „samo“ 1033 metra, idealna je za podcijeniti pa čak i od strane onih koji su na Highlander Medvednici već bili, a nisu im ni strani neki drugi događaji i duži formati na nekoj od planina u regiji i svijetu. Gotovo 60 kilometara u tri dana na Medvednici nije mačji kašalj, ni šetnja parkom pa je već prvog dana gotovo petina prijavljenih odustala od daljnjeg planinarenja.
Popis opreme koji svaki pravi Highlander ima i koji se više puta detaljno pregledava prije svakog ovakvog događanja za Medvednicu se samo letimično preleti, pakiraju se i stvari koje možda inače nisu potrebne, a sve se u ruksak sprema večer prije i usput još dodaje prije samog jutarnjeg starta. Barem ja to tako radim...

Highlander Medvednica - 6 Highlander Medvednica - 6 (Foto: Samir Kurtagić)

I tu se javlja problem, jer Medvednica stvarno nije za podcijeniti, a Highlander staza nije za one koji su totalno izvan forme, nemaju jaku glavu i imaju previše opreme. Tako je bilo i ove godine… Većina se dobro pomučila da dođe od starta do cilja. Još da nas je kiša „počastila“ po danu, a ne po noći kada smo već bili ušuškani u šatore, zadatak bi bio znatno teži, jer kapljice koje život znače u pravilu sa staze „odnesu“ barem još deset posto sudionika, a ostalima jako zakompliciraju život.

Kao što sam napisao, bilo je teško i ove godine, čak sam po prvi put odlučio skratiti dio staze jer sam zaključio da nakon devet Highlandera i ja zaslužujem malo popusta (ne zaslužujemv;)). Sam u svojoj glavi na stazi opet sam ponavljao „Što je meni ovo trebalo?“, ali svaka pauza za kavu, sok ili pivo, svaka zafrkancija s već poznatom ekipom s planine i novim licima u društvu te famozni dolazak u kamp i presvlačenje u suhu i čistu odjeću dali su odgovor na to ponavljajuće pitanje. Highlander je jednostavno nevjerojatno iskustvo koje je teško predočiti nekome tko to barem jedanput ne doživi. 

Odlična prilika

A Medvednica će sa svojim ljepotama zadovoljiti svakog ljubitelja prirode, a zbog blizine grada odlična je proba za otisnuti se na neku drugu planinu i odabrati dužu stazu. Meni je vatreno krštenje bilo 2019. godine na sto kilometara Velebita i bome je bilo vatreno. Nema tamo domova kao na Medvednici, nema civilizacije, nemaš baš ni luksuz svugdje odustati, tako da ako se mislite kako biste se snašli na Highlanderu, savjetujem da se sljedeće proljeće nađete na startu u Posusedu.

Još bolji savjet je da se ne brinete previše, da uđete u formu, pokušate naći što bolju opremu (posudite za prvu ruku) kako biste imali što manje kilograma na leđima i upustite se bilo koju avanturu života, koju Highlander ekipa organizira. Kad ste na ovakvom događaju dobre energije u prirodi stvarno se osjećate kao da ste vi jedan od rijetkih koji može na ovaj način uživati u prirodi, jedan od odabranih.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju