Brdo Perun koje se proteže od ušća rijeke Žrnovnice do ušća rijeke Cetine u Omišu popularno je izletište koje zahvaljujući Planinarskom društvu Perun iz Podstrane zaljubljenicima u prirodu može ponudi uređene staze. Putevi koji vode do Križa, vrha visokog 553 metra vijugaju kroz maslinike i predivne šume, ali i mjesta od povijesnog i kulturnog značaja. Turistička zajednica Podstrana podijelila je s nama neke od savršenih ideja za proljetni izlet – rute kojima se isplati krenuti nađete li se u kraju nedaleko od Splita.

Put iz Strožanca do Sv. Jure na Perunskom

Pješačko-planinarska staza koja vodi do crkve sv. Jure na Perunskom najkraći je i najstrmiji put do vrha. Planinarski zanimljiva i krajobrazno raznolika, ova staza prolazi duž maslinika i vrtova, kraj ostataka zidova antičke vile. Korak po korak doći ćete i do visoku hrastovu šumu pod stijenama Velikog Peruna (443 m), gdje je i uređeno penjalište. Na visini od 200 metara stazu presijeca makadamski put koji spaja kamenolom i Gornju Podstranu.

Staza počinje na parkiralištu u Strožancu, odakle ulazi u naselje Strožanac, prolazeći pokraj crkve Gospe u Siti. Na izlasku iz naselja vodi pokraj ostataka vile rustike (Polače) te nastavlja prema hrastovini pod Perunom. Staza je duga 2,7 km. Zahtjevna je jedino u završnom, strmom dijelu kojim se stiže na sam vrh Perunsko (441 m). Strmi uspon izbija podno prapovijesnog bedema, odnosno Duge Gomile. Staza je čitavom duljinom markirana, a zastati možete i ispred ploča ispisanima zanimljivostima tog kraja.

Stazama Podstrane - 2 Stazama Podstrane - 2 (Foto: Turistička zajednica Podstrana)

Put prema izvoru

Ova pješačka staza, to jest šetnica uz rijeku, počinje na ušću, a završava kod Pete Peruna, odnosno u izletištu Antoničin mlin u Žrnovnici. Već postojeća, lijepa šetnica duž rijeke Žrnovnice nedavno je uređena i opremljena novim sadržajima. Ukupna duljina staze iznosi oko 4 km. Put prema izvoru nije zahtjevan, a nudi pogled u prirodne ljepote i zanimljivosti karakteristične za taj kraj.

Kako se udaljavate od mora i ulazite dublje u zaleđe Peruna vidjet ćete kako se priroda mijenja. Ova staza ima i kulturnu i obredno značenje koje su brdo Perun i njegovo okružje imali u prvim stoljećima hrvatske povijesti. Više informacija na tom kraju možete potražiti na informativnim pločama, a staza je opremljena i putokazima i odmorištima. Staza koja zavija oko Pete Peruna, kao i Antoničin mlin – izletište s jedinom očuvanom i obnovljenom mlinicom na rijeci Žrnovnici poslužili su i kao lokacije u popularnoj Igri Prijestolja.

Put do Gornje Podstrane preko Babine stine

Staza koja počinje na magistrali kod igrališta Petričevo dugačka je oko 3,5 km. Od igrališta nastavlja ulicom Mile Gojsalića prema groblju, potom Težačkom ulicom, u smjeru istoka, prema Babinoj stini, odakle se penje (dijelom makadamom, dijelom planinarskom stazom) prema Gornjoj Podstrani. Prolazeći maslinicima i lijepim krajolicima, na samoj stazi naići ćete na Babinu stinu, koja je na popisu kulturno-povijesnih znamenitosti

Podstrane. Stijena na Gračinama otkriva priču o drevnoj prošlosti, kada je neolitički čovjek megalite posvećivao „Velikoj majci“, odnosno „Babi“. Babe ćete nerijetko pronaći kraj izvora vode, ili nedaleko od potoka, a oko pola kilometra od Babine stine smjestio se izvor Kapljuč. Prema legendi, koja se i dalje čuva od zaborava Babina stina je čudesno izrasla iz kamenčića koji je ispao iz pregače starice koja je ondje odlučila odrijemati.

Put do Gornje Podstrane iz Sv. Martina

Ova pješačko-planinarska staza duga je oko 2,5 km, a druga polovica poklapa sa stazom “Put do Gornje Podstrane preko Babine stine”. Put počinje od Vatrogasnog doma i trgovine, a staza potom vodi borovom i hrastovom šumom, starim i nezahtjevnim težačkim putevima. Taj je Put do Gornje Podstrane osmišljen je kao veza između plaže i arheološkog lokaliteta Sv. Martina s eko-etno-selom Gornjom Podstranom. Otprilike na polovini staze vidjet ćete predivan panoramski pogled na akvatorij, s jedne strane, a s druge vidici pucaju na Gornju Podstranu i srednji dio Peruna.

Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete uživati u šumama, stazama i - fantastičnom siru Begovo Razdolje Begovo Razdolje - 8 Begovo Razdolje - 7 +5 Begovo Razdolje - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju