Krška jama u blizini Imotskog ispunjena vodom, poznata kao Crveno jezero, čudesan je prizor i neiscrpna inspiracija ovisnicima o adrenalinu. Mnogima zanimljivo upravo zbog toga što se do njega ne može tek tako lako sići, ne prestaje privlačiti ljubitelje ekstremnih sportova.

Jedno od najljepših krških jezera u Hrvatskoj i svijet je prepoznao kao prirodni fenomeni Dalmatinske zagore. Avanturisti svih vrsta marljivo ga posjećuju, a prije koju godinu Crveno jezero bilo je i na meti ukrajinskih i francuskih skakača koji su se vinuli u zrak s litice i bacili se u veliko plavetnilo, zavezani užetom.

Uz visinsku razliku od 528 metara i dubine od čak 287 metara, prema nekim podacima, Crveno jezero bi moglo biti najdublje u Europi. Fascinantna jama ime ne duguje boji vode nego specifičnim crvenim stijenama koje ga okružuju.

O tom teško dostupnom imotskom biseru kruže narodne priče i legende kako je nastalo kao kazna bahatim bogatašima, a zanimljiva je i priča o tome kako nitko nikada nije uspio baciti kamen u Crveno jezero.

„Dolazilo je tu vrlo mnogo jakih ljudi. Uzimali su zalet, primjenjivali posebne tehnike bacanja, ali onaj poznati „buć” još se nikada nije čuo“, piše Croatia.hr.

Uz blizini treba vidjeti i Modro jezero, udaljeno nešto manje od dva kilometra, koje slovi kao jedno od najljepših u Hrvatskoj. Do tog krškog ljepotana vode uređene stepenice pa je za ljetnih mjeseci i omiljeno kupalište. Kada jezero presuši, tada se na njegovom dnu tradicionalno zaigra i nogomet. Da bi se došlo do Modrog jezera potrebno je nešto truda i kondicije, ali hodanje se nagrađuje osvježenjem u nestvarno modroj vodi okruženoj moćnim liticama.

Dalmatinska zagora ima i druge ljepote koje je osobit gušt istraživati u proljeće, kada se priroda probudi: jezera, šume i planine, kao i parkovi prirode daju dovoljno prostora za divljenje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju