OK – male su, gotovo nepostojeće šanse da će netko iz Lijepe Naše otići na ljetovanje u Rumunjsku. No to ne znači da ne vrijedi upoznati kakve mogućnosti pružaju i druge zemlje, a tko zna, s obzirom na to kako se smatra da je Jadran postao prilično skup, možda se netko baš i zaputi u Constantu… Ako se odluči na takvo nešto, ima dovoljno vremena za planiranje.

Odmaranje po danu, luda zabava po noći

Constanta je prije svega grad ogromne povijesti, osnovan još 600. godine prije nove ere. Smjestio se na Crnom moru, a obiluje pješčanim plažama te cijelo ljeto služi kao domaćin festivalima i zabavama na plaži. Zbog toga je u Rumunjskoj postao sinonim za sunčanje danju, a provod u klubovima noću.

Constanta - 5 Constanta - 5 (Foto: Getty Images)

No, kako prenose s britanskog Metroa, to nije sve. Arhitektura, povijest, muzeji te hrana i piće osiguravaju da svaki putnik može pronaći nešto što će mu se svidjeti.

Za početak, kako uopće doći? Pa najlakše avionom do Bukurešta, a zatim iz glavnoga rumunjskog grada vlakom do Constante, za što će vam trebati dva sata. Naravno, možete se zaputiti i autobusom, a vjerojatno je najbolja opcija unajmljivanje automobila, čime ćete dobiti i mobilnost.

Najbolje vrijeme za posjet svakako je kasno proljeće, odnosno početak ljeta, kad živa u termometru pokazuje 25 ili više stupnjeva. Naime, ne samo da je tad najbolje vrijeme već se na plaži Mamaia počinju održavati i svirke DJ-eva iz cijeloga svijeta. Najpoznatiji su festivali Neversea u srpnju te Vama Veche u kolovozu. Što se tiče vremena, kiše su u ljetnom dobu rijetkost, a do kraja rujna temperatura rijetko pada ispod 20 stupnjeva.

Constanta - 4 Constanta - 4 (Foto: Getty Images)

Uzevši u obzir da ne misle svi samo na ludi provod, već ima i zaljubljenika u povijest i razgledavanje, šetnja marinom Tomis i Ovidijevim trgom trebala bi vas učiniti sretnima, s drevnim zgradama i rimskim mozaicima duž ulica.

Nacionalni povijesni i arheološki muzej također sadrži veliku zbirku antičke umjetnosti, a gradski Arheološki park izvrstan je izbor za poslijepodnevno istraživanje.

I za kraj, ono što sve uvijek zanima – cijene. Nisu preskupe, pa ćete boravak u hotelu s tri zvjezdice platiti između 40 i 60 eura. Glavno jelo u restoranu stoji od 8 do 10 eura, dok za pola litre piva valja izdvojiti gotovo upola manje nego na našoj obali. Naravno, shvatite to kao orijentir, jer i sama Constanta ima napucanih mjesta, na kojima možete bez problema ostaviti plaću.

Dvorac Peleš: Jedan od najljepših europskih dvoraca i prvi koji je imao - centralno grijanje Dvorac Peleš u Rumunjskoj - 12 Dvorac Peleš u Rumunjskoj - 11 Dvorac Peleš u Rumunjskoj - 10 +8 Dvorac Peleš u Rumunjskoj - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju