UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je rezultate natječaja za najbolja turistička sela 2021. godine.

Konkurencija je bila opaka – od Brazila preko Ruande do Koreje – a bome ni žiri nije gledao kroz prste: kandidati moraju biti izvanredni primjeri ruralnih turističkih destinacija, čuvati i promovirati vrijednosti zajednice, njegovati ekonomsku, društvenu i prirodnu održivost.

Šezdesetak sela ušlo je u dio mreže najboljih turističkih sela, a među njima našlo se i pitoreskno istarsko mjesto Kaštelir-Labinci nedaleko od Poreča.

Pod sloganom "gdje moderni život susreće tradiciju" Kaštelir se istaknuo svojom gastro-ponudom, vinskom cestom, ljetnim sajmom, agro-turama za goste, biciklističkim stazama koje vode kroz maslinike i vinograde, letovima balonom te smještajnim kapacitetima koji će zadovoljiti i ljubitelje kampiranja, ali i luksuznih tradicionalnih vila.

Razloga za veselje imaju i naši susjedi

Selo Mokra Gora u Srbiji je također ušlo na popis, a tko je imao sreće doživjeti ovu planinsku ljepotu između Tare i Zlatibora, njegovu staru željezničku prugu i obližnje etno selo Emira Kusturice – zna zašto je osvojilo srca žirija. S druge strane Zlatibora istaknulo se Gostilje, zelena oaza poznata po istoimenom slapu, koji se ubraja u najveće u Srbiji.

Slovenci su još jednom pokazali kako mala zemlja može dominirati svojim ljepotama, s čak tri pobjednika: Radovljica će vas osvojiti srednjovjekovnim šarmom ulica, Solčava okolnim krajolikom jer je ušuškana između šuma i planinskih padina, a Gorenja svojim idiličnim ruralnim štihom i mirom koji ćete pronaći među brežuljcima.

U Crnoj Gori su to mediteranska ljepotica Gornja Lastva i Godinje, koje je dobilo ime po hladnoj izvorskoj vodi koja – godi! Mađari su dobili priznanje za Holloko, tj. njihov Kumrovec, kako smo ga doživjeli, a Talijani su se istaknuli s nestvarno lijepim selom San Ginesio.

Da ne bi bilo "ne znamo gdje na izlet", ideja na pragu, u dvorištu i susjednim dvorištima – na izvol'te.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju