Na samom jugu Švicarske smjestio se Campione d'Italia, gradić čije ime već dovoljno asocira na bliske veze s Italijom. A kako i ne bi, kada je od nje udaljen svega dvadesetak kilometara.

Riječ je o talijanskoj eksklavi u švicarskom kantonu Ticino. Campione d'Italija smjestio se na jezeru Lugano, okružen zelenim brdima Švicarske. Do ovog obrata došlo je u 18. stoljeću kada je Ticino odlučio postati dio Švicarske Konfederacije, dok su stanovnici Campionea odlučili ostati dijelom Italije.

Zbog toga boravak ovdje može biti pomalo konfuzan, naročito kada vam priđe talijanska policija u automobilima švicarskih registracija, ili kad čujete za povijesnu etapu zvanu „Brexit al contrairo“ (obrnuti Brexit) u kojem se Campione ponovno vratio talijanskoj ekonomiji i Europskoj uniji nakon što su doživjeli bankrot.

No, stanovnici su navikli na to da ih smatraju neobičnima. Uostalom, sjećaju se dana kada nisu dobili talijanske dozvole za prodaju duhana, pa su morali pješačiti do Švicarske kako bi kupili kutiju cigareta. I to po švicarskim cijenama (ajoj…).

Posjetite li ovaj šarmantni gradić, postoji nekoliko točaka koje ne smijete propustiti. Prva je dakako, očita. Riječ je o jezeru Lugano koje ne možete promašiti i koje je glavna gradska atrakcija sa svojim romantičnim obalnim šetnicama. Budete li u mogućnosti, nemojte propustiti priliku da zaplovite jezerom jer ovdje postoji mnoštvo opcija za relaksirajuću vožnju ili panoramski razgled grada s vode.

Tu je i tzv. Galleria Civica, bivša stara crkva koja je pretvorena u galeriju i svojevrsni mali muzej umjetnosti. Slično se dogodilo i crkvi La chiesa Parrocchiale koja, premda i dalje služi svojoj svrsi, također služi i kao spomenik moderne vjerske umjetnosti i predivnih primjeraka slikarstva na staklu.

Opušten i sređen gradić bit će savršena destinacija za odmor onima koji žele švicarski standard pomiješan s mediteranskim ugođajem pod palmama. Nisu ga bez razloga još putnici u viktorijansko doba zvali „Paradiso“…

Idila u Švicarskoj: Piknik podno alpskog dvorca kraj jezera koji ćete pamtiti zauvijek Meggenhorn, Švicarska - 7 Meggenhorn, Švicarska - 2 Meggenhorn, Švicarska - 3 +3 Meggenhorn, Švicarska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju