Na oko sat vremena vožnje od Splita i nešto šetnje posjetitelje čeka prirodni fenomen. Mistični i neistraženi Bunari na Rajčici, u blizini sela Nisko i Matasi ponos su Kliške zagore do kojih se dolazi šumskim putem.

Deset prirodnih bunara okruženih suhozidima onima koje privlači nepoznato djeluju poput kakvog čarobnog mjesta na kojem se uz malu pomoć mašte mogu zamisliti svakojaki fantastični kadrovi. Prema legendi, nastali su  i prije dolaska Rimljana. Gotovo simetrični bunari izgrađeni u suhozidu imaju i stepenice kako bi se lakše približilo vodi.

Vrela vode u suhom kraju Dalmatinske zagore najbolje izgledaju iz zraka, a uskoro bi mogli biti još ljepši, kada Općina Klis postane bogatija za poučnu stazu i izletište. Projektom koji je najavljen početkom godine divljinu bunara zamijenit će putokazi, pješačka staza s postavljenom signalizacijom, izletište na kojem će se moći roštiljati, odmarati na klupama i zaigrati na boćalištu.  

Avanturisti će reći da je potraga za bunarima Rajčica kroz gustu vegetaciju imala svoje draži, kao i uživanje u miru i zelenilu uz nagađanje o tome kako je taj kraj dobio ime, kada je i kako je nastao. Novi projekt postavit će bunare na turističku kartu, a fascinantni krajolik Zagore postat će pristupačniji posjetiteljima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju