Od najvišeg slapa u Bosni i Hercegovini i predivnih slapova Kozice do bedema i kula skrivenog Hutovskog grada ili šumskih staza Vranice, fotograf Boris Trogrančić nas ne prestaje izazivati da spakiramo kofere i krenemo u otkrivanje Bosne i Hercegovine.

Najnovija destinacija koju smo poželjeli otkriti zahvaljujući njegovim fotografijama je Bratač, predivno selo koje djeluje nestvarno, kao da nije iz ovog vremena. Kako nam kaže Boris, nevjerojatno je kako mnogi ne znaju za Bratač, niti su ga ikada posjetili. Nevesinjsko selo koje se smjestilo na sat vremena vožnje od Mostara na popisu je 16 najljepših sela Bosne i Hercegovine, u okviru projekta razvoja održivog turizma koji podržava USAID.

"U selu se nalazi fascinantni most Ovčiji brod - nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, sagrađen u 17. stoljeću na mjestu nekadašnjeg rimskog mosta, i prelazi preko rijeke Zalomke. Ova rijeka jedna je od najvećih ponornica u dinarskom kršu, i u Europi. A kraj mosta se nalaze i ostaci rimskog puta", kaže Boris i dodaje kako bi se most savršeno uklopio u set Gospodara prstenova.

Bratač - 5 Bratač - 5 (Foto: Boris Trogrančić)

"Cijelo selo obiluje stećcima, gomilama i gradinama iz ilirskog perioda. Tu se nalazi više od 200 srednjovjekovnih stećaka, iz različitih perioda, od kojih su neki izuzetno očuvani. Horizont sela Bratač okružuju planine Velež i Crvanj", dodaje fotograf.

U Brataču se održava i Nevesinjska olimpijada, još od 1875. godine, i upisana je u listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Ova manifestacija donosi viteške igre i utrke konja, kao i na desetke raznih natjecanja kao što su navlačenje konopa, bacanje kamena s ramena i brojne druge aktivnosti u kojima je cilj pokazati brzinu, vještinu i snagu - kao i dobro se zabaviti te očuvati tradiciju. 

Posjetite li ovo zanimljivo mjesto, možete krenuti dalje u otkrivanje kulturnih i povijesnih znamenitosti Bosne i Hercegovine, poput Blagaja, kule Herceg-Stjepana, Mostara, Hutovog blata...

U pustolovine s Borisom Trogrančićem možete krenuti predivnim prizorima koje bilježi na svojem Facebooku, Instagramu ili YouTubeu.

Kameni most: Čudo prirode i san penjača koji možete pronaći u susjedstvu Kameni most - 3 Kameni most - 2 Kameni most - 1 +1 Kameni most - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju